Tant els expedients oberts per racisme i xenofòbia com els que s’han obert per LGTBI-fòbia representen més del 30% del total i encapçalen les dades dels casos atesos per l’OND. No obstant això, en el cas del racisme i la xenofòbia s’ha produït un descens important, de 12 punts, respecte al mateix període de l’any 2020, mentre que els casos d’LGTBI-fòbia han augmentat en 5 punts.
Durant el primer semestre del 2021, l’OND ha obert 125 expedients per vulneració de drets i discriminació, un 13% més que del gener al juny del 2020, en què en va tramitar 111.
L’LGTBI-fòbia, en tendència ascendent
Fins al juny, l’Oficina per la No Discriminació ha obert 39 expedients per motiu d’LGTBI-fòbia. D’aquests expedients, 23 són per homofòbia, 14 per transfòbia i 2 per lesbofòbia. En 24 casos hi ha hagut vulneracions del dret a la integritat moral, i en 7 s’han produït agressions físiques.
Davant de casos de discriminació per LGTBI-fòbia, l’OND disposa d’un protocol de coordinació i actuació amb l’Observatori contra l’Homofòbia i el Centre Barcelona LGTBI, per tal d’oferir una atenció integral a la víctima i atendre les seves necessitats socials, psicològiques o jurídiques.
En aquest context, el consistori ha anunciat que exercirà d’acusació popular en el cas de les agressions que van tenir lloc a finals del mes de maig contra dues parelles homosexuals a la platja del Somorrostro. Les víctimes van rebre agressions físiques i verbals, i una d’elles va patir una fractura maxil·lar.
La integritat moral, el principal dret vulnerat
Pel que fa al tipus de drets que es vulneren en les situacions que es reporten a l’OND, el dret a la integritat moral es produeix en 43 de les 125 situacions i es manté com el principal dret vulnerat. En segon lloc hi trobem la prestació de serveis i, en tercer lloc, el dret a l’habitatge, que augmenta.
Destaca també la davallada en el nombre d’expedients per agressions físiques, que han passat de 27, el primer semestre del 2020, a 11.