El Taller Masriera ensenya el seu interior durant el 48h Open House

24/10/2020 - 15:38 h

Aquest edifici singular, adquirit recentment per l’Ajuntament, ha obert portes per primera vegada i de manera excepcional amb motiu del festival. La finca està catalogada com a bé cultural d’interès local. És obra de l’arquitecte Josep Vilaseca i Casanovas i va ser construït l’any 1882 com a taller de pintors i escultors.

El Taller Masriera, una de les joies amagades del barri de la Dreta de l’Eixample, i ara propietat de l’Ajuntament de Barcelona, ha obert portes en el marc del 48h Open House Barcelona, festival d’arquitectura que celebra la seva onzena edició. L’Associació de Veïns de la Dreta de l’Eixample ha aprofitat la jornada de portes obertes per celebrar la recuperació d’aquest edifici.

Per primera vegada i de manera excepcional, dissabte 24 d’octubre s’ha pogut veure l’interior d’aquest edifici singular, en el qual destaca un vell teatre. L’objectiu de futur és destinar la finca a equipaments comunitaris del barri un cop faci un procés participatiu per definir els seus usos i es pugui executar el projecte de rehabilitació integral necessari.

La finca està inclosa en el Catàleg de Protecció del Patrimoni de la ciutat com a bé cultural d’interès local. La principal característica del Taller Masriera és la seva singularitat, tant pel que fa a l’estil com al seu entorn, i el jardí que té davant, al carrer Bailèn 70-72. Consta de planta baixa, dues plantes de pis i planta soterrani, amb una superfície de sòl de 1.356 m²  i una superfície construïda de 1.861 m².

Les visites guiades han estat amb cita prèvia i amb places limitades per complir amb les condicions sanitàries i d’aforament  imposades per la Covid-19. A l’exterior s’han fet activitats en un espai delimitat, com un taller de pintura meditativa amb bols de quars i gong i un concert de música clàssica.

Història del Taller Masriera

El Taller Masriera, obra de l’arquitecte Josep Vilaseca i Casanovas, va ser construït l’any 1882 com a taller de pintors i escultors, i és considerat una construcció d’estil neoclassicista. A primer cop d’ull destaca una gran façana emblemàtica, definit en el seu temps com un “temple de l’art”, motiu pel qual l’arquitecte va recórrer a la recreació d’un temple clàssic hexàstil i pròstil, amb columnes i pilastres de fust acanalat rematades amb capitells corintis a la perístasis.

Als anys vint, una profunda reforma va transformar l’espai en un petit teatre, anomenat “Stadium” on hi actuava la companyia “Els Belluguets”. Tota aquesta activitat va quedar suspesa per la Guerra Civil i va ser represa l’any 1939 amb una intensitat més modesta. La sala “Studium” es convertí en la seu de la societat teatral Club Helena, que va mantenir-hi programació de teatre i cinema. Als anys cinquanta l’edifici va ser venut a l’entitat catòlica Centro Social de Actividades Culturales y Religiosas, i s’hi va instal·lar una comunitat de religioses de la Companyia del Sagrat Cor fins a l’any 2009, quan van cedir la finca a la Fundació Privada Pere Relats.