La votació popular es va celebrar del 8 al 17 de febrer i la tria era entre noms de dones rellevants de l’àmbit de les lletres, la docència i la cultura: Anna Murià, Ana María Moix i Anna Rubiés. En total, s’han rebut més de 400 vots.
Ana María Moix, poeta i novel·lista
Ana María Moix Meseguer (1947-2014) és considerada una de les principals veus literàries de l’anomenada Gauche Divine a la Barcelona dels anys seixanta i setanta del segle XX. Va conrear diversos gèneres, com la novel·la, la poesia, la literatura infantil i l’assaig, a més de la traducció i l’edició.
La seva poesia, en la línia avantguardista europea, es destaca per la utilització del collage: Baladas para el dulce Jim (1969), No Time for flowers (1971). El 1970 va ser l’única veu de dona representada a l’antologia Nueve novísimos poetas espanyoles. Els llibres de relats i les novel·les reflecteixen el seu entorn i tenen una càrrega autobiogràfica: Julia (1969), Walter, ¿por qué te fuiste? (1973), Las virtudes peligrosas (1985, premi Ciutat de Barcelona), Vals negro (1995, premi Ciutat de Barcelona). L’any 2006 va rebre la Creu de Sant Jordi.
Biblioteques amb noms de dona
La Biblioteca Fort Pienc no és l’única que actualitzarà el seu nom aquest mes de març. L’escriptora i periodista Rosa M. Arquimbau, l’escriptora Carmen Laforet, l’escriptora i bibliotecària Aurora Díaz Plaja, l’activista social M. Àngels Rivas i la periodista Mària Sánchez són les properes figures femenines que donaran nom a cinc biblioteques més de la ciutat.
Amb elles, ja seran tretze les biblioteques de la xarxa de Biblioteques de Barcelona amb nom de dona:
-Ciutat Vella: Biblioteca Francesca Bonnemaison
-Eixample: Biblioteca Fort Pienc – Ana María Moix, Biblioteca Sofia Barat
-Les Corts: Biblioteca Montserrat Abelló
-Gràcia: Biblioteca Vallcarca i els Penitents – M. Antonieta Cot, Biblioteca Vila de Gràcia – Rosa M. Arquimbau
-Horta – Guinardó: Biblioteca Guinardó – Mercè Rodoreda
-Nou Barris: Biblioteca Vilapicina i la Torre Llobeta – Carmen Laforet, Biblioteca Nou Barris -Aurora Díaz Plaja, Biblioteca Canyelles – M. Àngels Rivas, Biblioteca Zona Nord – Mària Sánchez
– Sant Andreu: Biblioteca La Sagrera – Marina Clotet
– Sant Martí: Biblioteca Camp de l’Arpa – Caterina Albert
Les Biblioteques de Barcelona se singularitzen amb els noms dels propis edificis patrimonials o bé s’identifiquen amb noms de figures rellevants del món del llibre, de la cultura o de l’entorn veïnal i associatiu. En l’actualitat la majoria de les biblioteques porten noms d’homes; per això, des de Biblioteques de Barcelona, la Regidoria de Cultura i Indústries Creatives i els districtes, en aquelles biblioteques que només porten el nom del barri, s’ha volgut impulsar l’assignació de noms propis de dones nascudes a Barcelona o amb un vincle fort amb la ciutat.