La Mercè 2020: tot el que cal saber per a una edició singular

03/09/2020 - 12:29 h

Del 23 al 27 de setembre celebrem les Festes de la Mercè 2020. La situació provocada per la covid-19 ha exigit una reinvenció de la Festa Major de Barcelona, amb aforament limitat, més descentralització per viure-la de dia i una aposta pel talent local.

La ciutat de Barcelona i els seus veïns i veïnes seran els grans protagonistes de la Mercè 2020, que s’estendrà pels deu districtes de la ciutat per facilitar-hi l’accés i limitar la mobilitat. Per primera vegada els actes de celebració arribaran a barris com la Marina del Prat Vermell, les Roquetes o Ciutat Meridiana i espais com el Park Güell, el recinte modernista de l’Hospital de Sant Pau, la Model o el Teatre Grec.

Aposta per la programació local

En total tindran lloc 380 actes, en 35 espais i 60 escenaris, amb un aforament limitat i reserva prèvia i la possibilitat de seguir-ne alguns a través de Betevé o en línia. Entre les activitats que es faran durant la Mercè 2020 hi ha espectacles reprogramats de la Quinzena de la Dansa Metropolitana, el Món Llibre i el Grec, tal com es va explicar en el primer pla de xoc de suport al teixit cultural que es va impulsar a la ciutat. A més, es presentaran propostes cent per cent barcelonines provinents de l’Ateneu Popular 9 Barris, Parking Shakespeare i Pallassos sense Fronteres.

Descobriu tots els detalls de la Mercè 2020, el cartell, el pregoner, els i les artistes, el Piromusical i el calendari d’activitats en aquest enllaç.

Mesures per garantir una Mercè segura

Les activitats de la Mercè 2020 es realitzaran en horari diürn, d’11.00 a 22.00 hores, i tindran lloc els dies 24, 26 i 27 de setembre. Tots els espais estaran degudament perimetrats i tindran un aforament limitat i controlat, i es garantirà la traçabilitat dels contactes. El públic assistent estarà majoritàriament assegut i respectarà les mesures de distància física establertes.

Com puc accedir a les activitats de la Mercè 2020? Cal reserva prèvia

Enguany es posaran a disposició de la ciutadania un total de 100.000 localitats. Els aforaments dependran dels espais, amb un mínim de 50 persones i un màxim de 800. L’accés als actes i esdeveniments es realitzarà mitjançant un sistema telemàtic de reserva prèvia, que es podrà gestionar a través del web lamerce.barcelona o des de l’aplicació mòbil gratuïta de la Mercè 2020. També s’habilitarà un canal de reserva telefònica (933 161 038).

El calendari de reserva d’entrades

Les reserves per assistir a les activitats s’obriran de manera progressiva i esglaonada durant les properes setmanes. Cada persona identificada amb un correu electrònic vàlid podrà reservar un espectacle de música, un de tradicional o un del Mercè Arts de Carrer al dia.

Programa musical de la Mercè

L’agenda de concerts de la Mercè es concreta amb la participació de més d’un centenar d’artistes i catorze espais repartits per la ciutat, una programació que aplega les propostes del Festival BAM, el BAM Cultura Viva i el Mercè Música. Grups i artistes locals, talent emergent i varietat d’estils musicals per a una edició en què es prioritzaran les mesures de seguretat i l’aforament limitat de públic. Com amb la resta d’activitats de la Mercè, caldrà reservar les entrades amb antelació.

Calendari de reserva d’entrades:

  • Reserva per als concerts del BAM: a partir del dimarts 8 de setembre. Cada persona podrà reservar 2 entrades per dia.
  • Reserva per als concerts del BAM Cultura Viva: a partir del dimarts 8 de setembre. Cada persona podrà reservar 2 entrades per dia.
  • Reserva per als concerts del Mercè Música: a partir del dimecres 9 de setembre. Cada persona podrà reservar 2 entrades per dia.

Programa del Mercè Arts de Carrer (MAC) i cultura popular

El MAC Festival (Mercè Arts de Carrer) adapta la programació a una edició més segura i descentralitzada de la Mercè, amb la participació de 130 companyies i 13 espais repartits pels deu districtes. Entre les seves propostes destaca un paquet especial d’espectacles adreçats als més petits, com a agraïment al seu esforç durant el confinament. Alhora, es manté una oferta àmplia d’actuacions de dansa, circ, titelles i teatre de carrer aptes per a tots els públics.

Les propostes més tradicionals de la Mercè es podran gaudir a la Festa de la Tradició, on es concentren els actes protocol·laris, com el Ball de l’Àliga, i els esdeveniments de cultura popular, com la tabalada. Gegants i gegantes, colles de diables i altres protagonistes del bestiari barceloní es podran veure durant les festes.

Per assistir tant als actes de cultura popular com als espectacles del MAC Festival cal reservar les entrades amb antelació:

  • Reserva per a activitats de cultura popular: a partir de dilluns, 14 de setembre. Cada persona podrà reservar un màxim de 5 entrades per dia.
  • Reserva per a activitats del MAC: a partir de dilluns, 14 de setembre. Cada persona podrà reservar un màxim de 5 entrades per dia.

La Cursa de la Mercè, solidària i en dos formats

L’esdeveniment esportiu més emblemàtic de la Mercè es reinventa per fer possible una participació oberta i intergeneracional, amb el desdoblament de la cursa en dues modalitats. La recaptació de les inscripcions, de 5 euros per participant, es destinarà a La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio, enfocada en aquesta ocasió a la recerca sobre la covid-19.

La cursa virtual de la Mercè convida tots els corredors i les corredores d’arreu del món a sumar-se a aquesta activitat a través d’una aplicació mòbil. Cada participant podrà escollir el tipus de cursa (de 2, 5 o 10 quilòmetres) i dissenyar-se el seu propi recorregut sigui on sigui. L’aplicació en geolocalitzarà la posició i en registrarà les dades.

La modalitat presencial de la cursa estarà marcada per les mesures de seguretat i prevenció:

  • Recorregut de 10 quilòmetres: dues voltes a un circuit de 5 km
  • Participació en 8 grups reduïts de 375 persones per sortida
  • Quatre sortides matinals: 2 sessions el 19 de setembre i 2 sessions el 20 de setembre
  • Protocol sanitari, amb mesures com: desinfecció prèvia de les infraestructures, distància de seguretat d’1,5 metres entre participants, ús obligatori de mascareta a la sortida i l’arribada, dispensadors de gel hidroalcohòlic i sistema de recollida de mascaretes usades.

La Mercè des de casa

Perquè ningú no es quedi sense viure l’esperit de la Mercè, aquest any també la podrem gaudir des de casa. Betevé i els canals de Barcelona Cultura uneixen forces per oferir concerts i espectacles, en directe i en diferit, a través de la televisió i la xarxa. Cada dia que hi hagi activitats festives s’emetran nous continguts. A més, durant els dies de la festa (23, 24, 26 i 27), Betevé emetrà una programació especial.

Així, els veïns i les veïnes podran seguir el pregó, concerts, espectacles d’arts de carrer i actes de cultura popular tradicional de la Mercè.

L’edició més accessible

La Mercè és una festa perquè tots i totes puguem gaudir-la. Siguem petits o grans i siguin quines siguin les nostres capacitats. Per això, tots els espais de la festa són accessibles. Enguany encara més, si és possible, ja que la reducció d’aforaments per garantir la distància de seguretat permet que la mobilitat no quedi restringida i, per tant, no s’estableixen zones reservades per a persones amb mobilitat reduïda.

A aquest fet s’hi afegeixen un gran ventall d’activitats per a tot tipus de públics i moltes propostes protagonitzades per artistes que coneixen de prop la diversitat.

Les entitats de la ciutat prenen la paraula

La Festa de l’Associa’t tornarà a apropar-nos la riquesa, la diversitat i la vitalitat del teixit associatiu de la ciutat. L’edició d’enguany també serà diferent a causa de la situació actual provocada per la covid-19, però d’idees no en falten i, per això, les entitats plantegen un seguit d’accions associatives, de comunicació i de sensibilització.

Trobaràs més informació de la Festa de l’Associa’t en aquest enllaç.