La plaça del Cinc d'Oros, la recuperació d'un símbol republicà

13/04/2021 - 11:39 h

Per commemorar els 90 anys des de la proclamació de la II República, cada districte barceloní ha triat un lloc especial com a símbol de memòria republicada. En el cas de l'Eixample recordem amb una torreta situada al carrer València, 300, molt a prop del Centre Cívic La Casa Elizalde, on se celebrarà l'acte commemoratiu de la proclamació de la II República el 14 d'abril.

A la confluència de l’avinguda Diagonal amb el passeig de Gràcia, coneguda popularment com el Cinc d’Oros, el mes d’abril del 1936 es va inaugurar un obelisc en homenatge a Pi i Margall (president de la Primera República Espanyola), coronat amb una figura femenina que simbolitzava la República, l’estàtua Flama, de Josep Viladomat.

El 1939 l’Ajuntament franquista va eliminar els components republicans del monument, va transformar la columna en un obelisc militar i va encarregar a Frederic Marès una escultura al·lusiva al triomf militar, que va perdurar fins al 2011, rebatejant la plaça amb el nom de “la Victòria”. Anys després de l’arribada de la democràcia, l’any 1981, la plaça va canviar de nom per tercera vegada: plaça de Joan Carles I.

L’any 1990, l’escultura de Viladomat es va traslladar a la plaça de Llucmajor, ara batejada amb el nom de plaça de la República. A l’abril de 2017 la plaça Joan Carles I va recuperar el nom amb què els barcelonins i les barcelonines anomenaven l’espai situat entre aquestes dues grans avingudes de la ciutat: plaça del Cinc d’Oros. Un nom que recorda la semblança d’aquest espai central i quatre illetes al voltant amb la figura del cinc d’oros del joc de cartes.

Més informació