El projecte, ideat per Jordi Mir Garcia i João França i impulsat per la Regidoria de Memòria Democràtica, té l’objectiu de recollir les memòries de les persones que habitualment no generen relats escrits o audiovisuals sobre les seves vivències. En aquest treball s’ha volgut posar el focus en la realitat de persones que van treballar formalment o informalment en les cures —professionals i domèstiques—, el suport mutu, els drets de la ciutadania, els serveis públics o la vellesa i la infància. També s’ha recollit el testimoni de persones en situació administrativa irregular i persones amb problemes de salut mental, així com perfils de persones que van tenir un rol important en la resposta a aquesta crisi: professionals dels serveis socials, personal sanitari, treballadors d’establiments considerats essencials, associacions i col·lectius veïnals, xarxes de suport mutu, professionals dels mitjans de la comunicació, etc.
Les entrevistes, que es van recopilar durant dos anys a partir del març del 2020, es podran veure senceres al web de l’exposició, i han passat a formar part de l’Arxiu Municipal de Barcelona com a fons propi.
En el marc d’aquest projecte i al mateix espai de la Model, l’Espai Memorial, els dimarts de febrer tindran lloc quatre sessions de debat per analitzar, des de diferents disciplines del pensament, les conseqüències d’aquell moment històric:
- “Com recordarem la pandèmia? La necessitat de la memòria” (7 de febrer). La primera sessió serà de presentació del projecte i dialogarà sobre la necessitat de recordar la pandèmia i preguntar-nos com en fem memòria.
- “Com hem arribat a patir una pandèmia?” (14 de febrer). Es parla molt de les conseqüències de la pandèmia, que són nombroses i diverses, però molt poc de les causes que ens han portat a viure-la i a viure-la de la manera com ens ha afectat. Com hem arribat a patir una pandèmia?
- “Què estem aprenent de la pandèmia?” (21 de febrer). La pandèmia ens obliga a aprendre moltes coses sobre realitats que desconeixem per intentar respondre a tot el que ens està passant. Les nostres experiències també són una font d’aprenentatge i de reflexió sobre una cosa que no esperàvem viure. Què estem aprenent? Què hem necessitat aprendre? Com hem canviat des de l’inici de la pandèmia fins ara?
- “Només ens en sortirem juntes: la resposta comunitària a la pandèmia” (28 de febrer). Com podem fer front a una pandèmia? Com ho hem fet i com ho estem fent? Què ha funcionat i què no? Aquesta sessió vol aprofundir en les experiències comunitàries, que són molt importants en la construcció de respostes a una pandèmia de la qual no es pot sortir de manera individual.