Per Setmana Santa, a Barcelona, com a moltes altres ciutats, tenen lloc actes, processons i celebracions dins el marc de la reflexió, la fraternitat i l’espiritualitat. També s’instal·len fires i parades de venda de palmes, palmons i rams de llorer, com les que trobareu a la rambla de Catalunya i la plaça de la Sagrada Família.
L’Eixample serà l’escenari d’alguns d’aquests actes. Les activitats previstes són:
Benedicció de palmes i rams
Diumenge 24 de març
- Processó des de la parròquia de Sant Eugeni I Papa a la parròquia de la Mare de Déu del Pilar
Al matí
- Parròquia de la Verge de la Medalla Miraculosa
Davant de la parròquia (c. Consell de Cent, 110,118)
A les 11.30 hores i a les 13 hores
- Parròquia de la Preciosíssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist
Entre l’avinguda Mistral i el carrer de Rocafort
A les 11.30 i a les 12.30 hores
- Parròquia Puríssima Concepció
c. d’Aragó, 299 (plaça de l’església)
De 10.30 a 13 hores
- Parròquia Sant Ramon de Penyafort
Rambla Catalunya, 115, entre Rosselló i Provença
D’11.20 a 12.30 hores
Viacrucis
- Parròquia de la Verge de la Medalla Miraculosa
Diumenge 24 de març, de les 17.30 a les 18.30 hores, al carrer Consell de Cent (entre carrer Rocafort i carrer Calàbria).
Divendres 29 de març, d’11 a 12 hores. Recorregut: des del carrer Consell de Cent 110, passant pel carrer Comte d’Urgell i fins al carrer de la Diputació, 149.
- Parròquia Sant Ramon de Penyafort
Divendres 29 de març, de 10.30 a 12 hores. Processó des de la Parròquia de Sant Ramon de Penyafort fins a la Parròquia de la Mare de Déu dels Àngels.
- Parròquia Puríssima Concepció
Divendres 29 de març, de 18 a 20 h. Processó amb sortida de la Parròquia Sant Francesc de Sales i arribada a la Parròquia de la Concepció.
Il·luminació del Temple de la Sagrada Família
Els dies 24, 25 i 26 de març, a partir de les 20 hores, es podrà veure les il·luminacions amb locució musicada a la façana de la Passió. Cada dia hi haurà dos passis de 30 minuts de durada. Diumenge 24 i dimarts 26: la primera sessió, a les 20 hores, es farà en català i la segona sessió, a les 20.45 hores, serà en castellà. El dilluns 25: la primera sessió serà en castellà i la segona en català. Aquesta activitat és d’accés lliure i gratuït.
La comunitat catòlica a Barcelona
Les primeres notícies de la presència cristiana a Barcelona són del segle III, i des del segle IV la ciutat va esdevenir seu episcopal. Així, diversos documents recullen la vida de Sant Cugat, Sant Pacià o Santa Eulàlia, que esdevindria patrona de la ciutat. Avui dia, la ciutat de Barcelona forma part de l’Arxidiòcesi de Barcelona, òrgan de govern on trobem l’arquebisbe, els bisbes auxiliars i la cúria (les delegacions responsables dels diversos àmbits).
Les parròquies són administrades per l’Arquebisbat i són punts neuràlgics dels cultes religiosos i de la vida comunitària. Els ordes religiosos gestionen esglésies, centres educatius, centres sanitaris, entitats culturals i entitats benèfiques, entre altres. Cal esmentar també els moviments laics, al voltant dels quals moltes persones catòliques articulen la seva religiositat. Alhora, diverses entitats catòliques de la ciutat duen a terme la seva activitat en diversos àmbits socials.