El pessebre vivent de la Torre del Suro
Les representacions d’Els Pastorets, dins del cicle de Nadal, són una de les tradicions més populars arreu de Catalunya, i les fan companyies o grups de teatre tant professionals com aficionats.
És la posada en escena de la representació del naixement de Jesús en un espectacle coral ple de pastorets i dimonis, a més d’elements clàssics del pessebre que es traslladen a la representació dinàmica. Una variant en són les representacions estàtiques conegudes amb el nom de pessebres vivents. Un d’aquests pessebres és el que se celebra des de fa anys a la Casa de Repòs Sant Camil, al carrer de Sales i Ferré, 60, “El pessebre vivent de la Torre del Suro”, i que té el valor afegit que és interpretat pels joves amb discapacitat intel·lectual del taller escola Sant Camil.
Aquest pessebre va començar fa setze anys com una representació d’Els Pastorets en un petit teatre i, al cap de poc temps, va canviar el seu format de representació a l’actual. Després d’haver-se fet en diferents indrets, finalment es va assentar als jardins de la Casa de Repòs, on hi ha una petita cova que permet instal·lar-hi fàcilment el naixement, i la resta dels quadres es poden anar repartint pels diferents nivells de la muntanya. A aquest espai s’hi incorporen petits elements de decorats, llums, elements domèstics, diferents animals, i hi participen amb moltes ganes els joves de l’escola, primer assajant els diferents quadres, després amb les proves de vestuari i, finalment, convenientment maquillats, donant vida, només per un dia, a aquesta representació plàstica de Nadal, el 21 de desembre a les sis de la tarda.
Autor: J. M. Contel
Peu de foto: Imatge de la primera representació l’any 1993. (Fotografia: Taller escola Sant Camil)