Una de les tradicions més populars del cicle nadalenc són les representacions d’Els Pastorets, que se celebren per tot Catalunya i que van des de companyies de teatre professional fins a una amplíssima xarxa d’entitats i companyies amateurs i d’aficionats que, any rere any, escenifiquen el naixement de Jesús amb una història divertida que comporta la lluita entre el bé i el mal, protagonitzada per pastorets i dimonis.

Una d’aquestes representacions és la que organitza, des de l’any 1980, el Foment Hortenc, amb Els Pastorets de Josep M. Folch i Torres. Aquestes representacions tenen els seus antecedents primerament el 1932, quan La Penya Els Castissos, un grup que venia del Centre Català i que s’havia associat a l’entitat, en va fer una representació. Anys més tard, el 1956, Els Pastorets van tornar a ser presents al Foment amb la col·laboració de l’Esbart d’Horta. I finalment l’obra va tornar a l’escenari, ja d’una manera continuada, el 1980.

Malgrat que l’instigador va ser Armand Calafell, el seu primer director va ser Miquel Josa. El 1981, quan la publicitat anunciava l’obra com a fastuosa i atrevida representació amb setanta actors en escena, aquests eren dirigits ja per Armand Calafell, que va estrenar, a més, un vestuari dissenyat i confeccionat pel mateix grup de teatre. L’any següent, el 1982, van comprar per 20.000 pessetes els decorats.

Amb el pas dels anys, la forma de representació ha anat canviant, segons l’han entès els seus directors; fins i tot, en alguna ocasió l’han fet sense decorats corporis. No obstant això, ara l’obra torna a fer-se de manera tradicional i amb més de seixanta actors i deu tècnics, i s’ha convertit des de fa temps en Els Pastorets d’Horta.

Autor: J. M. Contel

Fotografia: Imatge d’una de les primeres representacions d’Els Pastorets, en què el contrapunt del dimoni sempre ha estat la part divertida de l’obra (Arxiu del Foment Hortenc)