Per fora, Barcelona i Catalunya en general vivien en calma; per dins, es bellugaven moltes inquietuds. A finals del 1703, els austriacistes van començar a organitzar-se, posant-se en contacte amb Jordi de Darmstadt, el virrei expulsat que tan bon record havia deixat. D’altra banda, en l’àmbit popular, eren ben vives les ferides deixades per les invasions i l’ocupació francesa durant la segona meitat del segle XVII.

El 27 de maig de 1704, una flota aliada es va presentar davant de Barcelona, comandada per Jordi de Darmstadt. Un petit exèrcit va prendre terra a la desembocadura del Besòs. Aquesta acció militar tenia el suport d’un grup de ciutadans de Barcelona, entre els quals destacava Guerau de Peguera i, especialment, el seu jove fill, Antoni de Peguera. Aquesta família posseïa extenses propietats a la zona del Camp de l’Arpa. Els homes desembarcats es van allotjar a Santa Eulàlia de Vilapicina.

Les institucions catalanes desconfiaven de la capacitat dels aliats i, per això, van donar suport al virrei Fernández de Velasco, que havia retornat al càrrec a començaments del 1704. Una força d’uns dos mil homes va sortir de Barcelona el 30 de maig, agafant el vell camí d’Horta, per reprimir la invasió. Les tropes de Darmstadt, avisades a temps, els esperaven amagades dins els boscos de garrofers que s’estenien des de Vilapicina fins al mas Guinardó. Amb la topada, van provocar la desbandada de l’exèrcit espanyol. Gent d’Horta i Sant Andreu van sortir a lluitar al costat dels aliats i es van fer forts a la Torre dels Pardals, al Guinardó, resistint l’intent dels homes del virrei de calar foc a la masia. (Joan Clapés, Fulles històriques, llibre IV, pàg. 34-45). Aquesta victòria era insuficient per establir les bases d’una ocupació més permanent. L’endemà, protegits pel bombardeig dels vaixells aliats sobre Barcelona, Darmstadt i els seu homes van reembarcar de nou, acompanyats per alguns dels caps austriacistes de Barcelona, com Antoni de Peguera.

A pesar del fracàs aliat, les coses ja no van ser iguals a Catalunya i a Barcelona. Es va incrementar la propaganda austriacista, i la política repressiva del virrei Velasco va fer la resta. A Viena, els generals aliats van aprendre la lliçó i es van preparar millor de cara a un nou intent. En aquest camí, dos fets van reforçar les posicions austriacistes. En primer lloc, el pacte dels Vigatans, signat el 17 de maig de 1705, i en segon lloc, el pacte de Gènova, signat el 20 de juny del mateix any, entre una representació catalana, no oficial però significativa, i el Govern anglès. Aquest acord oferia el suport a l’arxiduc Carles d’Àustria, d’una banda, i garantia les constitucions catalanes, de l’altra. L’opinió pública, amb el coneixement d’aquestes informacions, es va escalfar encara més. El virrei va enviar el governador general de Catalunya, Joan de Llupià, a contrarestar i a perseguir l’expansió austriacista. Ja veiem, doncs, que la família Llupià, en les seves diverses branques, simpatitzava amb els botiflers.

A finals d’agost del 1705, una nova flota aliada es va presentar davant de Barcelona, i va desembarcar de nou entre el riu Besòs i el turó de Montgat. Es van aixecar voluntaris i miquelets per tot el país que van decantar molts pobles i vil·les al costat de l’arxiduc. Barcelona resistia amb poca convicció. La plana major de l’exèrcit aliat, format per quasi vint-i-cinc mil homes, es reunia a cal Borni, a tocar de la riera d’Horta. A mitjan setembre, un atac aliat va aconseguir, després de moltes dificultats, dominar el castell de Montjuïc. En aquesta batalla va trobar la mort el príncep Jordi de Darmstadt. El Consell de Cent i la Diputació del General es van mostrar reticents a donar un ple suport al virrei Velasco. La Barcelona borbònica va capitular el 9 d’octubre, i el 7 de novembre l’arxiduc, amb el títol de Carles III, va entrar oficialment a la ciutat comtal. Acte seguit es van convocar unes noves Corts a Barcelona, com corresponia amb l’entrada d’un nou rei. Malgrat diversos intents, les forces borbòniques no van tornar a dominar Barcelona fins el dia 11 de setembre de 1714.

Mostra’n menys