La guerra de Successió al Guinardó i a Horta
Text de Joan Corbera, membre d’El Pou, Grup d’Estudis de la Vall d’Horta i la Muntanya Pelada, sobre el desenvolupament de la guerra de Successió als territoris del Guinardó i Horta.
Uns episodis poc estudiats i que tenen un valor molt important per a la historiografia d’Horta-Guinardó.
- Introducció
L’apartat “La guerra de Successió al Guinardó i Horta” és obra de Joan Corbera, membre d’El Pou, Grup d’Estudis de la Vall d’Horta i la Muntanya Pelada. Aquest contingut, desglossat en vuit subapartats, es va publicar a la revista homònima d’aquest grup d’estudis, en el seu número 3.
- Els primers setges i el Guinardó
Un punt d’especial interès militar va ser el mas Guinardó, situat sobre un turonet, anomenat Cogoll, amb molt bona vista sobre la plana barcelonina. Aquest lloc va ser la talaia des d’on els comandaments atacants van dirigir els dos setges que va patir Barcelona al segle XVII.
- Un nou monarca, una nova dinastia
Un dia dels difunts, l’1 de novembre de 1700, va morir el rei Habsburg, Carles II, sense deixar descendència pròpia. En el seu testament va designar com a hereu el duc Felip d’Anjou, Borbó, enfront d’altres candidats.
- La guerra arriba a Catalunya
Per fora, Barcelona i Catalunya en general vivien en calma; per dins, es bellugaven moltes inquietuds. A finals del 1703, els austriacistes van començar a organitzar-se, posant-se en contacte amb Jordi de Darmstadt, el virrei expulsat que tan bon record havia deixat.
- La vida de Felip V, en perill
Un dels intents per recuperar Catalunya va ser el curt setge borbònic de Barcelona de l’abril del 1706. Davant l’amenaça dels exèrcits de l’Aliança, les dues corones (sobretot França) van organitzar una àmplia ofensiva comandada des d’Aragó i des del Rosselló.
- L’arxiduc Carles, proclamat rei dues vegades a Madrid
El 2 de juliol de 1706, el pretendent Habsburg va ser proclamat rei a la capital de l’Estat. S’hi va estar pocs dies, a causa de la pressió dels exèrcits borbònics, que s’havien reorganitzat i contraatacaven. El març del 1707, Carles III ja tornava a ser a Barcelona.
- El setge final
La pregunta que es feia tothom era què calia fer. Per respondre aquesta qüestió, el darrer dia de juny es va reunir la Junta de Braços.
- Sobreviure sense oblidar
Els exèrcits borbònics van ocupar oficialment Barcelona el 13 de setembre. Des del primer moment, els seus ciutadans van emprendre la complexa tasca de reconstrucció. El preu pagat en vides i béns era incommensurable.