La xifra de visites gratuïtes és la més elevada des que es va implementar l’accés regulat al parc, l’estiu del 2020, després del confinament a causa de la pandèmia. A partir d’aleshores es van aplicar mesures per limitar la capacitat de càrrega del recinte, se’n va ampliar la superfície regulada i es van establir franges d’accés exclusives per a veïns i veïnes: “Bon dia, Barcelona”, a primera hora del dia, i “Bon vespre, Barcelona”, a partir de les 20.00 hores.
Durant el 2022, un total de 151.865 ciutadans i ciutadanes van accedir al parc durant la franja del matí i 76.917 durant la franja del vespre. La majoria de les persones que van optar per aquestes franges van ser veïns i veïnes dels districtes de Gràcia i Horta-Guinardó.
Bona part d’aquestes persones són tenidores de gossos, o veïns i veïnes que volen passejar, practicar esport o travessar d’un barri a l’altre. També joves que van a l’escola. Aquests usuaris i usuàries han puntuat el Park Güell amb un 8,25 sobre 10 i en valoren sobretot la natura i els espais verds.
Un turisme més sostenible i millores al recinte
Pel que fa la xifra de visites globals, un total de 4,2 milions de persones van visitar el Park Güell durant el 2022, i això representa un 50% menys dels visitants que rebia el recinte abans de la pandèmia, que eren aproximadament 9 milions de persones.
En aquests moments s’estan impulsant actuacions destinades a millorar el recinte, els entorns i la mobilitat, i també hi ha iniciatives dedicades a preservar el patrimoni arquitectònic i natural. Està prevista una inversió de més de 16 milions d’euros de retorn social al parc fins al 2026.
Algunes de les actuacions programades són l’adquisició de l’edifici de la seu de l’associació veïnal i cultural La Miranda, el finançament de part de les obres de millora dels carrers de Miquel dels Sants Oliver i Albert Llanas, la urbanització de Coll del Portell, la construcció del nou parc de la Font del Carbó i les urbanitzacions del Torrent del Remei, entre d’altres.
Un espai del barri
S’ha apostat igualment per incrementar l’ús social del parc amb l’impuls d’iniciatives per consolidar l’espai com un recinte cultural per a entitats i escoles dels barris dels entorns. En aquesta línia, durant el 2022 es van organitzar més d’una vintena d’activitats culturals temàtiques en les quals van participar prop de 8.000 persones, una xifra que suposa un increment de més del 50% respecte a anys anteriors.
Aquestes accions s’emmarquen en el Pla estratègic del Park Güell, que tindrà continuïtat fins a l’any 2026 i coincidirà amb els actes de commemoració del centenari de la mort d’Antoni Gaudí.