La Nit de les Religions té com a objectiu principal generar i promoure un espai de trobada, de coneixement mutu i de diàleg entre la ciutadania i les comunitats i entitats religioses i de consciència de Barcelona. La iniciativa permet que conviccions no religioses i creences de diferents tradicions religioses ofereixin activitats que fomenten el diàleg i la cultura de la pau. En aquesta edició s’oferiran 47 activitats de 50 comunitats i entitats, que inclouen xerrades, tallers, concerts, representacions i rutes guiades a diferents espais de culte i entitats de la ciutat de Barcelona.
Com en les edicions anteriors, serà una jornada per conèixer la pluralitat de conviccions, tradicions espirituals i confessions dels veïns i veïnes de la ciutat i interaccionar-hi. A través del diàleg interreligiós, interconviccional i intercultural, la Nit de les Religions posa en relleu que la pluralitat religiosa enriqueix la identitat de Barcelona i en forma part.
La iniciativa vol promoure el coneixement de la diversitat cultural, religiosa i conviccional present a la ciutat de Barcelona, així com lluitar contra prejudicis i discursos d’odi. De la mateixa manera, es vol posar en relleu la capacitat transformadora de les diverses tradicions religioses i conviccions, especialment en l’àmbit de la pau. Tal com recordava recentment la Xarxa Catalana d’Entitats de Diàleg Interreligiós (XCEDI) per mitjà d’un manifest en referència a la Declaració sobre el rol de la religió en la promoció d’una cultura de la pau, de 1994, a Barcelona: “Hem de promoure el diàleg i l’harmonia entre les religions i a l’interior de cada religió, reconeixent i respectant la recerca de la veritat i de la saviesa que té lloc fora de la nostra religió. Hem d’estar disposats a dialogar amb tothom i establir una sincera col·laboració amistosa amb qualsevol persona que comparteixi amb nosaltres el pelegrinatge per la vida”. Igualment, és important fer ressaltar que l’organització ha promogut la interacció entre les diverses entitats participants per tal de dur a terme activitats interreligioses i interconviccionals, per exemple, la ruta guiada del Grup de Diàleg Interreligiós de Gràcia, la ruta guiada del Grup Interreligiós del Raval, la ruta “Religió i religiositat: la societat descreguda”, de l’Associació Antropologies, el recital meditatiu Harmonies universals. Una trobada musical per la pau”, a càrrec de la Fundació Migra Studium i Arco Forum, entre altres activitats.
En aquest sentit, Arnau Oliveres, codirector d’AUDIR, destaca “la riquesa de les iniciatives interculturals i interreligioses promogudes per la societat civil que suposen un mur de contenció davant dels discursos i accions discriminatoris que fan perillar la garantia dels drets individuals i col·lectius”.
Sara Belbeida, comissionada de Relacions Ciutadanes i Diversitat Cultural i Religiosa de l’Ajuntament de Barcelona, indica que la Nit de les Religions “és un moment per demostrar, amb fets concrets, que Barcelona és una ciutat que no només respecta, sinó que també protegeix i celebra la seva immensa diversitat cultural i religiosa”. “Aquesta iniciativa representa molt més que un esdeveniment anual; és una expressió de la voluntat de construir una ciutat on totes les creences i tradicions tinguin un espai per ser compartides i enteses, on el diàleg i la convivència esdevinguin els pilars fonamentals de la vida ciutadana”, afegeix. Per a la comissionada, aquest esdeveniment “permet reafirmar el compromís municipal de treballar incansablement per una Barcelona on cada ciutadà, independentment de la seva fe o origen, se senti reconegut i valorat com a part d’aquesta gran ciutat que tant ens estimem”, agrega.
L’acte inaugural de la Nit de les Religions 2024 tindrà lloc el 12 de setembre, a les 18.30 hores, a la sala d’actes de l’Edifici del Vagó, Recinte de l’Escola Industrial (carrer del Comte d’Urgell, 187). Cal inscripció prèvia aquí. Hi intervindran Sara Belbeida, comissionada de Relacions Ciutadanes i Diversitat Cultural i Religiosa de l’Ajuntament de Barcelona, un representant de la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, Francesc Ventura, adjunt a la direcció de l’Àrea d’Inclusió Social de la Fundació “La Caixa”, i Montse Castellà, presidenta d’AUDIR. Seguidament tindrà lloc la taula rodona, moderada per Maria Garganté, amb el títol “Temps, festivitats i creences”. Tractarà el concepte del temps i les festivitats amb quatre persones de diverses tradicions religioses o conviccionals, des del punt de vista de com les diverses perspectives condicionen o componen la quotidianitat.
El programa d’activitats, que inclou diferents formats, està disponible aquí (s’anirà actualitzant). Alguns actes requereixen inscripció prèvia, tal com s’indica en el programa. Totes les activitats tenen aforament limitat.
La Nit de les Religions la impulsa i l’organitza AUDIR, a través del lideratge del seu grup de joves, i té el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la col·laboració de la Fundació “la Caixa”.