En alguns embornals de la ciutat hi haurà plaques informatives amb un missatge clar i inequívoc: “Aquí comença el mar. No hi llencis res”.
Durant la temporada de bany del 2020, les embarcacions de recollida de residus flotants a les aigües del litoral barceloní van recollir un total 20 metres cúbics de residus. Al mar s’hi han trobat residus de tot tipus, per exemple, vidres, llaunes, plàstics, fustes, olis i greixos. També s’han retirat de la sorra de la platja un total de 381.640 quilograms de residus, 65.000 quilograms més que el 2019.
Són xifres molt preocupants i, per això, és important reflexionar: el mar no comença on entra en contacte amb la sorra, comença molt abans. I és a les nostres mans evitar embrutar-lo. Aquesta és precisament la idea central la campanya “Aquí comença el mar”, que anirà acompanyada amb una campanya d’informadors al costat dels embornals i amb una activitat pedagògica adreçada als centres escolars per tal que els més menuts treballin la fauna marina i entenguin l’impacte de les nostres rutines en la conservació del medi marí. Podeu descarregar els materials de treball en aquest enllaç.
Aquesta campanya s’emmarca en la Setmana Europea de Prevenció de Residus 2020, que se celebra del 21 al 29 de novembre.
Autòpsia de residus
Durant la Setmana Europea de Prevenció de Residus 2020, a més dels residus que arriben al mar, també es vol posar el focus en la necessitat de continuar treballant per al residu zero, és a dir, per no generar residus i per prevenir i separar els residus que sí que generem.
Quins residus podem trobar dins una bossa de rebuig? Tots són residus que no es poden reciclar ni reutilitzar? Carlota Bruna, Ada Parellada i Francesc Mauri han fet l’autòpsia d’una bossa de la fracció de rebuig per convidar a reflexionar sobre la necessitat i urgència que tenim com a societat de generar menys residus i poder reconvertir en recursos aquells que generem. El vídeo es podrà veure al web de la Setmana Europea de Prevenció de Residus a partir de dijous, 26 de novembre.
De moment, podeu anar fent boca amb l’anunci.
Una setmana d’activitats per a la reflexió
La Setmana Europea de Prevenció de Residus és una iniciativa internacional que té com a objectiu principal sensibilitzar la població sobre la prevenció de residus i fomentar accions sostenibles per reduir els residus arreu dels territoris europeus. Enguany el tema de la iniciativa són els residus invisibles.