Setmana Europea de Prevenció de Residus 2020

Del 21 al 29 de novembre, Barcelona es suma a la celebració de la Setmana Europea de Prevenció de Residus,  una cita anual que neix d'un projecte de tres anys amb el suport del programa LIFE+ de la Comissió Europea.

Durant aquests set dies, se celebren arreu d’Europa accions de sensibilització entorn de la prevenció de residus i Barcelona desplega un programa d’activitats que busca donar a conèixer les estratègies de reducció de residus que es duen a terme a la ciutat i, a la vegada, fomentar petites accions sostenibles que permetin canviar els comportaments quotidians de la ciutadania envers els residus.

En l’edició d’enguany, molt especialment, Barcelona vol evidenciar l’impacte dels residus que generem habitualment en les nostres llars en la crisi climàtica, d’una manera pedagògica.

Activitats destacades

El mar comença aquí

Dijous 19 de novembre

A través dels embornals de la nostra ciutat, molts petits residus arriben al mar i provoquen tota mena d’efectes nocius sobre la flora i la fauna marina. La campanya “El mar comença aquí” vol conscienciar la ciutadania sobre aquesta problemàtica.

Com? Hem instal·lat un centenar de plaques als embornals de la ciutat de Barcelona. Les plaques recorden que “El mar comença aquí”, ja que els embornals s’empassen petits residus (burilles, plàstics, etc.) que, a través d’ells, arriben al mar i provoquen un gran perjudici als animals que hi viuen.

Barcelona se suma així a la campanya que també han fet altres ajuntaments com Cadis, Sevilla o Palma de Mallorca i empreses públiques de l’aigua agrupades en l’AEOPAS, Associació Espanyola d’Operadors Públics d’Abastiment i Sanejament.

Més informació

Autòpsia de residus

Dimarts 24 de novembre

Tres barcelonines i barcelonins ben coneguts i molt compromesos amb la sostenibilitat faran per a nosaltres una autèntica autòpsia de residus. Amb els guants a les mans, la cuinera Ada Parellada, el meteoròleg Francesc Mauri i la instagramer i activista ambiental Carlota Bruna obriran tres bosses de brossa del contenidor del rebuig. A partir d'aquí, esbrinaran què llencem els barcelonins i barcelonines i ens mostraran com moltes d’aquestes deixalles podrien ser reaprofitades per a una nova vida.

Durant la caracterització, els nostres protagonistes ha seguit la metodologia de @Rezerocat  i a més de separar els residus per les 4 categories establertes (Evitables, Compostables, Reciclables i Rebuig) també s’han diferenciat segons el tipus de residu: Rebuig, matèria orgànica, paper i cartró, envasos lleugers i vidre. Aquesta diferenciació per material ens permet estimar les emissions de GEH que es podrien evitar separant correctament els residus caracteritzats.

Ada Parellada - Cuinera

Francesc Mauri - Meteoròleg

Carla Bruna - Activista mediambiental

Webinar “Barcelona, Residu Zero: actuem contra l’emergència climàtica a través de la prevenció, el reciclatge i l’economia circular”

Dijous 26 de novembre, a les 16:30 h.

Taula rodona en línia on conversarem amb diferents agents de la ciutat sobre l’impacte dels residus, i compartirem els avenços i els reptes de l’Estratègia Residu Zero com a eina indispensable per contribuir a l’ús eficient dels recursos i a la reducció de les emissions.

El webinar compta amb la intervenció d’Eloi Badia, regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica que ens parlarà de l’Estratègia Residu Zero de la ciutat i dels nous models de recollida de residus en el context de la Declaració d’emergència climàtica.

També participen a la taula rodona Rosa García, directora general de la Fundació Rezero, Núria Nubiola, fundadora de l’empresa de moda circular Back to Eco – Infinit Denim; i Laura Talens, investigadora de l’ICTA-UAB especialitzada en gestió de recursos per a una economia circular. El periodista i activista climàtic Bruno Sokolowicz moderarà la sessió.

l webinar és obert a tothom i es podrà seguir en ‘streaming’ a través del canal de Youtube de l’Ajuntament de Barcelona.

Altres activitats

TAULA PLÀSTIC ZERO

Dimecres, 25 de novembre, a les 11.30 h.

Sessió de treball plenària per vincular i accelerar els projectes iniciats. En aquesta sessió es compartiran resultats de les sessions sectorials prèvies i el recull de projectes presentats pels participants en forma de fitxa-resum, que seran accessibles en un nou apartat de la Taula Plàstic Zero a Decidim Barcelona, creat per facilitar les interaccions entre participants..

 

Repte #beuresenseplàstic

Divendres, 27 de novembre a les 12.00 h.

Acte de cloenda del Grup de Treball de Residus #beuresenseplastic on es presentaran els resultats obtinguts, es compartiran les experiències viscudes durant el repte i es reconeixeran totes les organitzacions compromeses a eliminar el plàstic d’un sol ús de les begudes dins de la seva organització.

 

Renova la teva roba i Renova les teves joguines

Consultar programa

A la ciutat tenen lloc diferents esdeveniments que suposen ocasions per a l'intercanvi d'objectes que ja no useu però que estan en bon estat i que, a mans d'algú altre, poden tenir una nova vida. És el cas dels programes municipals "Renova la Roba". Malgrat que la situació sanitària actual fa que sigui impossible la realització dels intercanvis presencials, fomentem la participació en les activitats en línia previstes.

Programa Renova la teva roba

Programa Renova les teves joguines

 

Compostar té premi

23 i 25 de novembre de 10.00 a 14.00 h

Les restes orgàniques dipositades al compostador comunitari de La Barceloneta s’han convertit en compost d’alta qualitat. Després de més de 8 mesos al compostador, i gràcies a la vostra col·laboració i aportacions, la matèria orgànica està llesta per ser utilitzada com a adob.

Així doncs, ara és moment de recollir els fruits d’aquest esforç col·lectiu. Si has estat dipositant les restes orgàniques al compostador comunitari de la Barceloneta, els dies 23 i 25 de novembre, de 10 a 14 h, et convidem a venir a La Fàbrica del Sol per recollir una bossa de compost.

La Fàbrica del Sol

 

TALLER: Customitzem jerseis amb la tècnica dels maxibrodats

Dijous, 19 de novembre de 18.00 a 19.30 h

Tens jerseis que ja no et poses? Dona’ls una segona vida! Aprendrem la tècnica dels maxibrodats per decorar els nostres jerseis antics. Cal tenir jerseis per customitzar.

Taller a càrrec de ZeroWaste. Coorganitzat amb l’Espai 30 – Ateneu Sagrerenc.

Més informació i inscripcions

 

ESTRENA del vídeo: Els colors de la natura

Dijous, 26 de novembre a les 18.30 h.

Experimenta, des de casa, nous processos de tinció més sostenibles. Utilitzant matèries vegetals colorants per donar color al teixit.

A càrrec de Francesca Piñol. Coorganitzat amb Aula Ambiental Sagrada Família. Escriu-nos per demanar el teu lot de material per dinamitzar.

Més informació i inscripcions

 

TALLER: Aprèn a fabricar mascaretes amb texà recuperat

Dijous, 26 de novembre a les 11 h.

Taller familiar en format virtual en el que aprendràs a elaborar la teva pròpia mascareta a partir de texans vells. Gràcies al patró de tall, un vídeo de suport i els teus retalls de roba recuperada podràs fer-ne tantes com vulguis.

Més informació i inscripcions

 

TALLER: Estampació amb ceres

Dilluns, 30 de novembre, de 18.00 a 19.30 h.

Taller per aprendre a fer servir la tècnica d’estampació amb ceres, una de les més senzilles, divertides i resistents a les rentades! T’animes a donar una nova imatge a les teves peces de roba?

Més informació i inscripcions

 

Els treballadors i treballadores municipals se sumen a la Setmana

Del 20 al 27 de novembre

Els treballadors i treballadores municipals també celebren la Setmana Europea de Prevenció de Residus amb el concurs "Ensenya'ns la teva mascareta reutilitzable" en el què els participants hauran de fer-se una fotografia original amb la seva mascareta reutilitzable. La campanya es durà a terme del 20 al 27 de novembre. Fomentant l’ús de mascaretes reutilitzables es vol reduir els residus que generem i la seva dispersió al medi, alhora que s’optimitzen els recursos de què disposem, i utilitzem un producte que, al final de la seva vida útil, serà apte per al reciclatge. Si cada treballador fes servir dues mascaretes quirúrgiques d’un sol ús a la setmana, sumarien 1,5 milions de mascaretes l'any, generant 3,5 tones de polipropilè a l'any.

 

Materials de l'edició 2019:

En l’edició de l'any passat, Barcelona volia posar la mirada en l’abús en el consum de plàstic d’un sol ús i les conseqüències negatives que comporta, especialment sobre el medi marí. Per això, l’Ajuntament va llançar la campanya PlàsTICS adreçada a què la ciutadania pugués identificar hàbits, gestos i rutines que, relacionats amb el consum de plàstic d’un sol ús, són fàcilment corregibles.

 

Programa d'activitats

Campanya de sensibilització: PlàsTICS