Tornada a la fase d’excepcionalitat per sequera a Barcelona

13/05/2024 - 12:52

La Generalitat ha decretat la sortida de la fase d’emergència (en vigor des del febrer) als municipis que s’abasteixen del sistema Ter-Llobregat. Això suposa rebaixar en dos estadis el nivell d’alerta gràcies a la recuperació de les reserves d’aigua als embassaments, que es troben al voltant del 25%.

Durant el mes d’abril les reserves dels embassaments han pujat un 10%, i la Generalitat calcula que encara que no plogui, es podrà mantenir la fase d’excepcionalitat fins a finals del 2024. Malgrat tot, Barcelona encara està en situació de sequera i es recomana mantenir les mesures d’estalvi entre la ciutadania.

A banda, el canvi de fase implica alguns canvis en les mesures vigents a la ciutat:

  • Reg: es prohibeix el reg amb aigua potable en jardins i zones verdes, tant públics com privats. Només es permet el reg de supervivència d’arbres o plantes: amb gota a gota o regadora i en horari de 20.00 a 8.00 hores. Als horts urbans, públics o privats, es permet el reg de supervivència d’arbres o plantes amb la mínima quantitat d’aigua i també horari de 20.00 a 8.00 hores i amb regadora o gota a gota.
  • Piscines: només es poden reomplir, amb la quantitat mínima indispensable, les piscines que tinguin un sistema de recirculació d’aigua, tant públiques com privades i sense necessitat que es considerin refugi climàtic. Als centres educatius, es permet omplir de manera total o parcial piscines desmuntables de capacitat inferior a 500 litres per al bany d’infants.

Com apliquen les mesures els serveis municipals?

Es continuen sense regar els parcs i jardins de la ciutat (zones de gespes, prats i plantes de temporada), però es reprèn el reg de supervivència en horari nocturn amb aigua potable de l’arbrat i les plantes arbustives. A més, es manté el dispositiu de reg amb aigua freàtica en el torn de matí, que permet ampliar la capacitat de reg arreu de la ciutat. Amb aquest dispositiu en marxa s’arriba a un estalvi del voltant del 50% de l’aigua potable que es fa servir per al reg a tota la ciutat.

Pel que fa a les piscines municipals, es mantenen totes obertes, ja que disposen de sistemes de recirculació d’aigua. A més, s’inclouran com a refugis climàtics aquest estiu, aplicant els preus públics corresponents a cada instal·lació. Igualment, es mantenen els plans d’estalvi d’aigua engegats als centres esportius municipals.

Pel que fa a la neteja urbana, en la fase d’excepcionalitat es mantindrà la neteja de carrers amb el 100% del servei amb aigua freàtica.

Més enllà de les restriccions, que es poden consultar en detall al web barcelona.cat/sequera, cal ser conscients de la necessitat de reduir el consum d’aigua i de no malbaratar-la en accions quotidianes. En aquesta pàgina es recullen consells per estalviar aigua i reduir-ne el consum a les llars fins a un 30%.

Més informació