Les millores urbanes a l'àmbit 'Europa-Anglesola' integren més vials pacificats al nucli antic del barri de Les Corts

22/02/2021 - 10:26

Aquesta fase que ara ha finalitzat complementa la primera, que ja es va executar l’any 2011, i reorganitza l’entramat viari de la zona, alhora que millora la circulació de vianants pel barri i aporta una transició més pacificada vers dues de les vies més importants de la zona com són l’avinguda Diagonal i el carrer de Numància. La part central d’aquest àmbit l’ocupa un espai verd de 1.500m² que integra un recorregut sinuós, adaptant el desnivell existent de la part superior d’aquests jardinets cap al nucli antic del barri de Les Corts.    

El passat dilluns dia 8  van quedar obertes al públic  les obres d’urbanització als entorns de l’àmbit ‘Europa -Anglesola’, concretament en l’espai limitat pels carrers de Gandesa-Numància i Can Segalar-Europa/Anglesola, una intervenció que, a més de complementar-se amb una d’iniciada i ja finalitzada (en aquest mateix sector) l’any 2011, reorganitza –bàsicament- l’entramat viari de la zona i millora la circulació de vianants pel barri.

Una actuació que, en el seu conjunt, s’ha hagut de dividir en dues fases, per la redistribució d’espais a què s’ha vist sotmès aquest territori, ja que també s’ha hagut d’anar alternant la nova construcció d’edificis i la demolició d’altres vells que es trobaven força deteriorats.

Tot plegat, generant recorreguts que donen continuïtat a la trama urbana de diversos carrers d’aquesta zona del districte de Les Corts cap al carrer de Numància i esponjant-la, també, cap a Diagonal. Un recorregut, que en la part central enjardinada es presenta amb sinuositats per a aconseguir pendents accessibles, adaptats per a tothom (en quasi tots els trams). En aquest punt, per exemple, cal subratllar que la millora feta salva el desnivell -de més de 2,5 metres- entre aquesta última avinguda (aproximadament a l’altura de la plaça de Valdivia) i aquesta zona que comentàvem del barri.

Així, les obres han inclòs, bàsicament: fer la nova calçada del carrer de Segalar i l’adequació de la connexió amb el carrer de Numància;  s’ha redefinit la secció dels carrers inclosos dins l’àmbit del projecte; s’han eliminat les barreres arquitectòniques existents; s’han substituït els paviments; s’han fet estructures de contenció; s’ha drenat tota l’àrea d’actuació; s’ha instal·lat enllumenat nou, a més de senyalització i semaforització. I, per últim, s’ha incorporat nova jardineria i mobiliari urbà.

Per àrees, doncs, veiem que al carrer de Can Segalar, la intervenció que s’hi ha fet s’ha resolt estrenyent  la vorera situada a la banda muntanya per tal d’eixamplar la vorera a la banda mar, i permetent donar continuïtat a aquesta via, que d’aquesta manera connectarà el carrer de Gandesa amb el carrer de Numància. Segalar, doncs, tindrà dos carrils d’amplada de 2,75 m en el mateix sentit (Numància) i un carril de 2 m destinat a aparcament i serveis en la banda de mar.  Així, s’ha donat prioritat als vianants en els recorreguts -des del cas antic de Les Corts- que travessen aquest eix fins a l’avinguda Diagonal, fent que els paviments es trobin a nivell i reforçant la senyalització.

Mentre que en l’àmbit central entre els nous edificis existents, hi ha rampes i canvis de nivell vertical del paviment que s’han aprofitat per a suportar els bancs que s’ancoren perpendicularment als murets de formigó, solucionant així aquestes diferències de la mateixa topografia. Tot un espai que està embolcallat per zones verdes (amb biodiversitat en les plantacions de parterres) que acompanyen aquests petits ressalts.

En aquesta plaça-passeig interior hi trobem, també, una zona de jocs infantils, envoltada per baranes i zones de fusta (natural certificada) per seure, així com reblert amb material esmorteïdor; també s’hi ha creat una nova àrea per a infants, que protegida i abraçada per aquesta topografia, aprofita els desnivells per al joc i l’estada, incorporant un gran sorral per als més petits. Aquesta ha estat concebuda de forma inclusiva perquè en ella hi pugui jugar qualsevol nen, amb independència de les seves capacitats.

Jardineria, enllumenat i d’altres serveis bàsics

Pel que fa a la superfície de verd real, aquesta s’estén en uns 1.500 m² hi inclou 37 arbres nous. D’aquest arbrat nou, per exemple, el situat a la vorera de la dreta del carrer de Can Segalar, és de l’espècie ‘tipuana tipu’. I a la zona de la plaça, i per tal de fomentar la biodiversitat, a més de les tipuanes, s’hi ha plantat jacarandes, acàcies, tabebuies, strelítzies,  o albícies.

En l’apartat d’il·luminació, s’ha prioritzat la bona il·luminació amb perspectiva de gènere, evitant sempre els racons foscos, i utilitzant sempre tecnologia LED de gran eficiència energètica, amb temperatura de color càlida i difusors opalitzats  amb la finalitat d’evitar l’enlluernament provocat per aquest tipus d’il·luminació. Hi trobem, d’una banda, la que s’ha col·locat al carrer de Can Segalar, mitjançant el fanal tipus ‘Maz’, que consta de dues òptiques orientables. Mentre que la il·luminació de la zona de la plaça inclou el fanal tipus ‘Campus’; i per a la il·luminació del carrer de Can Segalar s’ha utilitzat el del tipus ‘Maz’, donant continuïtat al model existent.

El projecte també ha inclòs 9 papereres trabucables de 70 litres. A més, s’han reservat espais per a contenidors d’escombraries de fàcil accés.

Amb relació a altres serveis bàsics com clavegueram, aigua, electricitat, gas o telecomunicacions, destacar: la xarxa de clavegueram ha estat ajustada a les noves necessitats; finalment, les instal·lacions de la xarxa elèctrica i aigua potable s’han adaptat a l’existència dels nous habitatges i equipaments que embolcallen aquest nou àmbit i que s’han anat aixecant al llarg d’aquests últims anys.

Un conjunt renovat, doncs, que abasta 5.900 m², que dóna continuïtat als recorreguts per a vianants per a travessar el nou tram obert del carrer de Can Segalar i que, en certa manera també, fluïdificarà i pacificarà aquest ‘trànsit’ vers dues vies més importants com són l’avinguda Diagonal i el carrer de Numància.

Les obres d’urbanització d’aquesta segona fase van començar el novembre de 2019 i han tingut un cost aproximat d’1,6 M€. L’ens que ha gestionat i executat aquests treballs ha estat l’Institut Municipal d’Urbanisme, que actualment també està duent a terme la transformació de diverses àrees urbanes de la ciutat com són el 22@, la Colònia Castells, l’antic barri del Sud-oest del Besòs, les dues ‘Trinitats’ o La Marina del Prat Vermell.