El fotollibre “Famílies trans*”, de Mar C. Llop, arriba al Centre de Documentació Armand de Fluvià

05/10/2022 - 10:11

Fotollibre "Famílies trans*". El fotollibre Famílies trans* (prole, 2022), de l’artesana audiovisual i activista Mar C. Llop, ja es troba disponible per consulta al Centre de Documentació Armand de Fluvià (CDAF).

El fotollibre Famílies trans* (prole, 2022), de l’artesana audiovisual i activista Mar C. Llop, ja es troba disponible per consulta al Centre de Documentació Armand de Fluvià (CDAF).

El fotollibre Famílies trans* (prole, 2022), de l’artesana audiovisual i activista Mar C. Llop, ja es troba disponible per consulta al Centre de Documentació Armand de Fluvià (CDAF), al primer pis del Centre LGTBI de Barcelona (Comte Borrell, 22). 

Famílies trans* és el resultat d’una sèrie de fotografies i entrevistes en vídeo a famílies contactades a través de la delegació catalana de l’associació Chrysallis, que reuneix a famílies amb infants i joves trans. 

El llibre recull els retrats i testimonis de 29 famílies que estan socialitzant les seves criatures segons el seu gènere sentit. Persones de diferents generacions posen davant d’un senzill llençol negre, una posada en escena que busca crear una sensació d’intimitat entre la persona que observa i la persona que s’exposa. 

Entre totes elles repassen temàtiques diverses al voltant del trànsit de gènere, com l’educació, la manca de referents, el binarisme, l’hormonació, la sortida de l’armari, els activismes, l’amistat o els cossos trans, entre d’altres. 

“Portava una nota. Ho vaig explicar amic per amic o en grup. No s’ho creien però els hi vaig dir que sí que sí que sí. Em van preguntar: “Ens pots ensenyar la nota?”. I vaig dir: “Sí, teniu”, i la van mirar. La nota deia que jo ja em deia Aleix, que soc un noi i no una noia, i no recordo què més. Els vaig dir: “Vull respecte”. I els meus amics es van alegrar perquè ells també pensaven que jo era un noi”, explica per exemple l’Aleix, un nen trans que al moment de les entrevistes tenia nou anys. 

Aquest fotollibre, amb textos en castellà, català i anglès, es complementa amb una exposició fotogràfica i un llargmetratge documental. Algunes de les píndoles de vídeo resultants del documental es van poder veure al Centre LGTBI de Barcelona entre febrer i abril de 2022, dins del cicle de “Corporalitats”.  

Famílies trans* és el darrer treball de l’artesana audiovisual i activista trans Mar C. Llop, que va morir el 25 de febrer de 2022, mentre el llibre estava en fase de correccions. En aquell moment, Mar ja estava immersa en un nou projecte multidisciplinar, en aquest cas dedicat a les persones no binàries.  

Fotògrafa freelance i activista de l’associació catalana de persones trans* Generem, Mar C. Llop va mantenir un estret vincle de col·laboració amb el Centre LGTBI de Barcelona des del moment en què va obrir. Ací va exposar la seva mostra “Construccions identitàries”, i es va encarregar també de la cobertura fotogràfica de bona part dels esdeveniments organitzats pel Centre.  

Famílies trans*, que es va acabar d’imprimir l’estiu de 2022, va comptar amb el suport de desenes de persones que van aportar a una campanya de mecenatge col·lectiu per finançar les impressions.

Ara, el llibre, s’afegeix al fons del Centre de Documentació Armand de Fluvià, disponible només per a consulta. També es troba a disposició l’anterior publicació de Mar C. Llop: el fotollibre Construccions identitàries. Work in progress.  

Et recordem que l’horari d’apertura del Centre de Documentació és de dilluns a divendres de 16 a 20 h. Al Centre hi trobes una àmplia varietat de llibres d’assaig, novel·les, poesia, revistes o llibres d’arts i fotografia, molts dels quals estan disponibles també per al servei de préstec.