Més pressupost i més personal per netejar les pintades als carrers

La neteja de pintades és un servei prioritari a la ciutat. El nou contracte preveu un import de 16 milions d’euros i un 30% més de personal, amb un total de 36 equips. Es posa en marxa en el marc del Pla Endreça i, per primera vegada, inclou la neteja d’elements urbans, com bancs, jardineres o fonts, i les façanes d’alguns edificis patrimonials. A més, incorpora un reforç d’efectius de la Guàrdia Urbana i una nova metodologia de treball, amb neteges freqüents en determinades zones.

Un operari del servei de neteja ruixa una pintada en un banc.
09/02/2024 - 12:37 h - Urbanisme i infraestructures Ajuntament de Barcelona

Per optimitzar els resultats i millorar la percepció de la neteja, s’han determinat unes zones en cada districte on la freqüència de neteja de pintades tindrà lloc cada quatre mesos de forma general, però amb una neteja mensual en aquells àmbits on sigui necessari. També es netejaran de manera periòdica edificis municipals, mercats, parcs i jardins i estructures urbanes, com ponts, passeres o murs.

Més àmbits de treball

Una de les novetats més destacables del contracte és que, per primera vegada, inclou la neteja de pintades del mobiliari i altres elements com fonts, jardineres, faristols informatius, baranes, aparcaments de bicicletes o les plaques amb el nom del carrer. A més, s’incorpora la neteja de façanes d’edificis patrimonials amb nivell de protecció com a Bé Cultural d’Interès Local, Bé d’Interès Urbanístic o Bé d’Interès Documental.

Coordinació amb la Guàrdia Urbana

Per poder augmentar el nivell de neteja de pintades es treballarà de forma coordinada amb la  Guàrdia Urbana, que tindrà més presència d’efectius a l’espai públic i augmentarà les denúncies, en el marc de l’ordenança de civisme, com a element dissuasiu. L’any 2023 es van imposar un total de 486 denúncies per fer pintades a l’espai públic o altres elements, mentre que l’any 2022 en va haver 327. Això suposa un increment del 48,6%. L’import de les sancions també s’ha incrementat durant l’any 2023 i ha passat de 300 a 500 euros, un 66,6% més, i pot arribar als 600 euros si la infracció es comet pintant una façana patrimonial.

Notícies relacionades