Alimenta’t amb seny
Aquesta microxarxa d'Escoles + Sostenibles arrenca motors aquest curs 2021-2022 coincidint amb una efemèride ben especial: Barcelona la Capital Mundial de l'alimentació Sostenible del 2021. Això significa que la nostra ciutat, a més de ser la seu de la Cimera Global de Ciutats del Pacte de Milà, una trobada de països del món compromesos a impulsar sistemes agroalimentaris sostenibles, inclusius, resilients, segurs i diversificats, per assegurar menjar sa i accessible a totes les persones, amb l'objectiu de reduir el malbaratament alimentari, preservar la biodiversitat i, a la vegada, mitigar i adaptar-se als efectes de la crisi climàtica.
Gràcies al Comissionat d'Economia Social, Desenvolupament Local i Política Alimentària de l'Ajuntament de Barcelona, s'engegaran una munió d'actuacions entre les quals hi ha aquesta nova iniciativa per als centres educatius.
Barcelona com a capital de l'alimentació sostenible, i donant continuïtat als projectes que pretenen estendre la cultura de la sostenibilitat, vol impulsar la transició alimentària tot enfortint les economies locals, millorant la salut de les persones, així com la del planeta. I per poder fer-ho cal un canvi cultural en les persones a partir dels seus hàbits alimentaris, fomentant un consum responsable a partir del coneixement i consciència crítica sobre els impactes socials, ambientals i per la salut de l'actual sistema alimentari. De fet, recentment s'ha publicat un manual sobre alimentació sostenible a les ciutats on hi ha molta informació sobre la necessitat d'aquest de model i el rol de les ciutats en aquest procés.
En aquest escenari, les Escoles + Sostenibles teniu un paper cabdal tant en la transmissió i expansió d'aquesta consciència crítica, com a protagonistes entre els agents transformadors en l'àmbit del consum alimentari, ja sigui portant el menjador escolar cap a un model més sa, just i sostenible, com acompanyant als infants, joves i a tota la comunitat educativa, cap a un procés de reflexió i responsabilitat.
Alimenta't amb seny és una proposta educativa per treballar amb l'alumnat, les persones educadores del menjador, l'equip docent i tothom interessat, aspectes tan importants com l'origen dels aliments, la producció de proximitat, el valor de la pagesia, el consum conscient, just i responsable, la sobirania alimentària i, finalment, els impactes en la salut, el medi i la societat del model alimentari actual, les alternatives existents i els seus beneficis.