Efectes en la salut
La contaminació atmosfèrica de Barcelona afecta diàriament la salut de tota la població, si bé no de la mateixa manera. Els infants, la gent gran, les dones embarassades i les persones amb problemes de salut —com ara asma, malalties del cor o dels pulmons— en pateixen més els efectes que la resta.
Segons els estudis duts a terme per l’Agència de Salut Pública de Barcelona la contaminació de l'aire provoca més de 350 morts prematures a l’any, i suposa un problema de salut especialment rellevant per a la població més vulnerable, com els 200.000 menors de 14 anys que viuen a la ciutat. Els estudis corroboren, també, que la contaminació té una afectació directe sobre el desenvolupament cognitiu dels infants. Molts estudis científics demostren una relació directa entre l’exposició a la contaminació atmosfèrica i una pitjor salut, tant a curt com a llarg termini.
L’aire contaminat provoca càncer de pulmó, té clars efectes en malalties cardiovasculars i respiratòries, contribueix a l’aparició d’asma i de diabetis, restringeix el creixement fetal, alenteix el desenvolupament del cervell i de la funció pulmonar dels infants, i redueix l’esperança de vida.
Una exposició al gas diòxid de nitrogen (NO2) a curt termini pot provocar irritació dels ulls i del sistema respiratori. A llarg termini, els principals efectes poden ser un desenvolupament pulmonar més lent en els nens i nenes, bronquitis en infants asmàtics, i aparició de malalties respiratòries cròniques i cerebrovasculars en els adults. La pols flotant o partícules en suspensió a l’aire (PM10 o PM2,5) afecta especialment l’aparell respiratori i el sistema cardiovascular. L’exposició a llarg termini a partícules en concentracions relativament baixes, habituals al medi urbà, pot afectar els pulmons i fins i tot causar càncer. Les partícules més fines són les més perilloses per a la salut, perquè penetren fins a l’interior del sistema circulatori i arriben al torrent sanguini.