A l'avinguda del Bogatell, Wad-Ras traspassa l'objectiu
El treball artístic que ha estat duent a terme un grup de dones internes del centre de Wad-Ras es pot observar al mur de l'av. Bogatell del costat de la Biblioteca Xavier Benguerel
Des del 21 de setembre, la paret de l’av. del Bogatell que s’estén entre la Biblioteca Xavier Benguerel i l’Arxiu Municipal de Sant Martí acull una nova mostra del projecte “Traspassant l’Objectiu”, una proposta d’arrel artística, vocació interpel·lativa i projecció d’integració professional que s’ha dut a terme en col·laboració de dones internes a Wad-Ras.
Es tracta d’un mural que ha estat elaborat amb imatges preses per aquest grup de dones internes, 12 en total, durant el projecte de fotografia dut a terme al centre penitenciari. El treball, que rebel·la l’art de la fotografia com a eina de transformació social, estarà en aquesta ubicació fins al 20 d’octubre.
L’objectiu del mural és posar fi a la invisibilitat davant la societat
de les dones internes en centres penitenciaris,
que sovint pateixen una triple condemna: social, personal i penal
L’acció, de base participativa, ha consistit en una enganxada de fotografies de gran format fetes per les participants del taller. Es tracta de retrats de les dones com a fotògrafes i com a models que, juntes en una composició lineal, configuren un mural.
Aquesta és la 7a experiència del projecte ‘Traspassant l’objectiu’, la direcció de la qual ha recaigut en l’artista Marta Fàbregas. El projecte ha rebut la col·laboració del Departament de Justícia, Drets i Memòria, l’Ajuntament de Barcelona, Marc Martí i Panasonic Lumix.
El projecte Traspassant l’objectiu, i la Fundació Setba
La Fundació Setba desenvolupa des de 2020 aquest projecte de fotografia que treballa per empoderar, transformar i visibilitzar el col·lectiu de les dones internes en presons catalanes, grans oblidades del sistema penitenciari. Es tracta d’un projecte de mediació artística dirigit a dones privades de llibertat en què es treballa la fotografia com a eina d’empoderament.
L’objectiu principal és contribuir a la millora de la qualitat de vida de les participants mitjançant una millora de la seva autoestima i potenciant la seva inserció laboral a través de la fotografia. D’altres objectius específics són:
- Fomentar l’empoderament de les dones internes en centres penitenciaris
- Generar oportunitats a través de la fotografia
- Visibilitzar les dones internes en centres penitenciaris
- Incidir en polítiques institucionals per millorar la seva qualitat de vida
Respecte als resultats qualitatius del projecte cal destacar:
- Sentiment de pertinença: es crea un nou vincle entre les participants, que contribueix a la millora de la vida diària a les presons.
- Autoestima: augmenta la seva autoestima a través de la imatge i de l’adquisició de coneixements.
- Moments per a l’evasió: durant unes hores s’obliden que són a la presó, poden riure i experimentar com a fotògrafes i com a models.
- Naixement d’una professió o afició: en alguns casos, aquesta experiència les porta a voler continuar estudiant i formant-se com a fotògrafes.
Anteriorment, el taller fotogràfic s’ha realitzat en el mòdul de dones de Brians 1, a Sant Esteve Sesrovires, amb la participació especial de la fotoperiodista Sandra Balsells i la fotògrafa Tanit Plana. El 2022 va aparèixer el fotollibre BRIANS Mujeres invisibles, que recull imatges de les internes que han fet durant el taller, de l’artista Marta Fàbregas i de la fotògrafa Laura Gàlvez-Rhein, i reportatges de Camila Oliveira i de Sofia Kyprisli, ambdues en llibertat.
La Fundació Setba visibilitza els seus projectes a través de mostres expositives o accions participatives amb l’objectiu de sensibilitzar a la població sobre un col·lectiu en risc d’exclusió social i empoderar a les participants.