Can Miralletes, nou espai infantil al Camp de l’Arpa del Clot

09/01/2022 - 22:41 h

urbanisme i infraestructures. L'actuació afavorirà la generació d'un nou epicentre veïnal i de trobada social al barri

Amb un pressupost d’uns 843.000 €, les obres de rehabilitació de l'edifici començaran a l’abril mantenint l’aspecte de l'edifici, que en consolidarà l'estructura i n'adequarà els espais interiors

La masia de Can Miralletes, al Camp de l’Arpa del Clot, es reformarà per acollir un nou espai infantil. Se n’ha aprovat definitivament el projecte executiu de rehabilitació integral i adequació de l’edifici, que es conservarà pràcticament intacte com a protagonista principal dels jardins de Can Miralletes. Pressupostades en 843.000 euros, les obres començaran el 21 de març i duraran uns sis mesos.

L’objectiu és que esdevingui un nou espai adreçat als nens i a les nenes que visitin els jardins, oferint jocs i tallers relacionats amb la natura, el clima i la sostenibilitat, entre d’altres usos vinculats als jardins on s’ubica i que s’obren entre els carrers de Sant Antoni Maria Claret, Conca i Indústria.

La nova masia de Can Miralletes

Un estudi de l’estat de conservació estructural i de seguretat de l’edifici va revelar que el seu estat general era força acceptable. El projecte aprovat ara en recull els resultats i detalla les actuacions per adaptar-lo als requeriments arquitectònics i als requisits de la normativa actual en edificis que han de tenir un ús ciutadà.

Se’n consolidarà l’estructura mantenint el seu aspecte i se’n restauraran les fusteries interiors originals. La coberta es repararà aprofitant les bigues de fusta i les teules de la coberta en bon estat, mentre que l’interior s’adequarà redistribuint els espais per crear un nou espai comú que recuperarà la ubicació original de l’escala, incorporant-hi un ascensor. A l’exterior es faran petites actuacions per adaptar la rasant d’accés a la porta de l’edifici.

Un edifici peculiar, una història singular

A la porta d’accés s’indica que la construcció va tenir lloc al 1736. S’ubicava en una via molt principal que seguia el traçat de la Via Subteriora romana creuant de cap a cap el pla de Barcelona i que actualment es pot intuir dibuixada pels carrers Sant Antoni Maria Claret, la travessera de Gràcia i la travessera de les Corts.

Es tracta d’una edificació singular d’una superfície d’uns 290 m2  construïda seguint la tipologia estructural i la tècnica de la volta catalana, pròpia de l’època. Amb la planta pràcticament quadrada amb planta baixa i un pis, la coberta és inclinada a dues aigües, i actualment manté les quatre parets exteriors de pedra, les bigues de fusta i algunes fusteries interiors.

Deu el seu nom a Pere Miralletes, un dels propietaris de la gran extensió agrícola que durant decennis va produir tota mena de bestiar i de conreus. A l’inici, el recinte comptava amb una petita capella, que es va derruir en el moment en què va perdre la seva funció de granja.

Als anys 70 una promoció immobiliària la va posar en perill de desaparició , però el moviment veïnal la va salvar. L’Ajuntament de Barcelona va comprar l’espai al 1998 i hi va construir els jardins actuals, d’inspiració rural i amb flora autòctona, que acull una àrea de jocs infantils i una àrea d’esbarjo de gossos. Pel que fa a l’edifici, durant uns anys va acollir un rellevant restaurant especialitzat en cuina catalana que va tancar amb la crisi dels primers anys del segle.