Barcelona és una ciutat amiga dels animals. Des del 1998 els protegeix i els dona drets, i ha estat pionera i referent per a altres ciutats i municipis pel que fa a la legislació a favor dels drets dels animals.

Des de l’Ajuntament, a través del Departament de Benestar animal, es vetlla per garantir aquests drets i el benestar dels animals de companyia, perquè puguin tenir la qualitat de vida desitjable, especialment els animals perduts i abandonats dels quals té cura el Centre d’Acollida d’Animals de Companyia de Barcelona (CAACB), fins que es retroben amb les seves famílies o poden ser adoptats.

Alhora, la ciutat disposa d’una xarxa d’àrees d’esbarjo per a gossos, on les mascotes poden córrer, jugar i fer les seves necessitats. Aquesta xarxa es troba en ple desenvolupament i l’objectiu és que cada districte disposi d’una àrea de més de 700 m2 que permetrà afavorir la convivència entre les persones, els animals i l’entorn.

És indispensable la col·laboració ciutadana dels propietaris i les persones que tenen cura dels gossos, corresponsables de mantenir els espais públics nets i de tenir actituds cíviques per afavorir la convivència amb altres usuaris de la via pública.

En aquest sentit, la tinença responsable d’animals de companyia a la ciutat de Barcelona comporta complir un seguit de compromisos, tant amb l’animal com amb la societat.