- On adoptar-lo
- Passos a seguir
- Un cop a casa...
Un cop hem decidit que complirem amb aquestes pautes prèvies per a l’adopció d’un nou membre de la família, hem de triar el lloc on anirem a buscar-lo. Els animals de companyia es poden adoptar als refugis, protectores o centres d’acollida. Aquesta és una opció molt bona, ja que sovint són centres amb pocs recursos i molts animals, i podem col·laborar alliberant-los de la càrrega que suposa l’atenció diària de tots els animals.
Les persones que treballen en aquests centres són professionals que coneixen molt bé els animals que cuiden cada dia, i ens poden aconsellar a l’hora de triar un company de vida que s’adapti a nosaltres. En el cas dels gats això és essencial, ja que amb freqüència, ells ens trien a nosaltres, i no a l’inrevés.
Us recomanem que visiteu el Centre d’Animals de Companyia de Barcelona, el CAACB, i us deixeu guiar en el procés d’adopció pels seus professionals. Allà, un equip de 20 persones i més de 150 voluntaris treballen diàriament per a l’atenció integral dels animals.
Sobretot, hem de mirar de no tenir una idea predeterminada de quin és l’animal que volem. Sovint, les nostres idees no acaben coincidint amb la realitat, i els professionals del centre ens poden aconsellar millor a l’hora de triar l’animal que s’adeqüi més bé a nosaltres i al nostre estil de vida.
Un cop hem trobat un animal amb l'ajuda de la persona que ens ha estès i hem decidit fer-nos-en càrrec, és millor si abans de portar-lo a casa deixem que ens conegui i veiem les reaccions que té.
És recomanable, doncs, visitar-lo abans al refugi o a la protectora i passejar amb ell. També és un excel·lent consell que tots els membres de la família el visitin i interaccionin amb ell, ja sigui la parella o els fills, i si tenim altres animals veure la relació que es crea entre ells i comprovar si són aptes per a la convivència, tot sota la supervisió dels professionals del comportament.
Els animals s’han de familiaritzar amb els infants abans d’arribar a casa. Podem preguntar als professionals quins animals estan més acostumats a estar amb infants.
Un cop a casa, intentem no aclaparar l’animal. És normal que tinguem moltes ganes d’abraçar-lo i jugar amb ell, però hem de tenir paciència i donar-li una mica de temps al principi.
De mica en mica, s’anirà adaptant a la seva nova llar. Hem de procurar que estigui tranquil, i deixar-lo descansar quan ho necessiti. És força habitual que la primera nit plori o es faci pipí, però és un fet normal que no ens ha d'amoïnar si després es recondueix.
En el cas que hi hagi un altre animal a casa, haurem de deixar també que s’acostumi a ell. Si adoptem un gos i ja tenim un gat, haurem d’assumir que pot haver-hi algun moment de lladrucs o esbufegades, però si seguim les recomanacions dels professionals es reconeixeran mútuament i el procés acabarà amb èxit. En el cas que siguin dos gats, és recomanable que tots dos tinguin espais propis perquè així s’olorin, es coneguin i s’adaptin abans l’un a l’altre.
Si tot i així, tenim algun dubte respecte a la seva atenció, sempre podem consultar l’equip de comportament o el veterinari, que ens ajudarà a entendre millor el que està passant o ens derivarà a un especialista de conducta.
A més, cal establir un pla sanitari per al nostre animal. Amb l’ajuda del veterinari podrem fixar un pla de vacunació i desparasitació periòdica. També s’ha de fer l’esterilització per evitar la cria incontrolada, que és una de les causes d’abandonament dels animals.