Cada any, es troben al carrer, perduts o abandonats, més de dos mil animals de companyia, entre gats, gossos i fures. El Centre d’Acollida d’Animals de Companyia de Barcelona (CAACB) és el màxim responsable d’ocupar-se’n i vetllar pel seu benestar fins que es retroben amb les seves famílies o poden ser adoptats.

El CAACB és un equipament de l’Ajuntament de Barcelona que compta amb un equip d’una vintena de professionals cuidadors, veterinaris, experts en medicina del comportament, dinamització del voluntariat i personal d’oficina, que s’encarrega de l’atenció integral dels animals en adopció. Alhora, més de cent cinquanta voluntaris col·laboren amb el centre d’una manera altruista, fent-se càrrec de treure a passejar els gossos i de jugar amb els gats i entretenir-los.

Objectius

Els objectius del CAACB són: acollir els animals (amb una mitjana anual de 2.500 animals de companyia) mentre no són adoptats i fer-se càrrec del seu benestar; fomentar i promoure les adopcions, mitjançant programes generals de sensibilització; fomentar la tinença responsable, i ajudar els propietaris dels animals perduts a retrobar-los.

Des del centre, conjuntament amb els voluntaris i les entitats animalistes, es promouen les adopcions com a primera opció de tinença i com a forma de lluitar contra l’abandonament. Per aquest motiu, les campanyes de promoció de les adopcions són molt importants i se’n fan periòdicament, amb la col·laboració de totes les persones que estimen els animals, treballen per la seva dignitat i lluiten contra l’abandonament per donar-los una oportunitat i millorar la seva qualitat de vida a la ciutat.

Missió

El CAACB vol donar resposta a la sensibilització i la preocupació creixents de la societat envers el benestar, els drets i la protecció dels animals de companyia, i al mateix temps busca la compatibilitat amb la salut, la seguretat i la convivència harmònica d’aquests animals amb les persones.

Els esforços del centre, que té com a prioritat el benestar dels animals mentre s’hi allotgen, van en dues direccions:

  • Reduir les entrades d’animals al centre a través de la generalització del cens, la identificació dels animals amb microxip i la conscienciació i l’educació dels propietaris per a una tinença responsable.
  • Incrementar les sortides d’animals del centre fomentant les adopcions i les acollides temporals, la millora de l’efectivitat en els processos de localització i el retorn d’animals perduts als seus propietaris.
  • Oferir, mentre els animals són al centre, un llindar de benestar més enllà de l’alimentació i l’atenció sanitària.

El nou centre

El CAACB actual és una construcció de l’any 1972 concebuda com a gossera que, per les seves limitacions i mancances estructurals, actualment no dona una resposta positiva a les necessitats dels gossos, gats i fures perduts i abandonats a la ciutat.

Avui, Barcelona necessita un centre del segle XXI, que s’ajusti a la voluntat de treballar pel benestar dels animals vulnerables. El nou centre es construirà en uns terrenys que són propietat de l’Ajuntament de Barcelona al terme municipal de Montcada i Reixac. Es tracta de la finca coneguda amb el nom de Torre Doña Juana, amb una superfície de més de 90.000 m2, al costat del cementiri de Collserola. El solar on s’ubicarà el centre té 19.720 m2 i l’espai d’accés a l’edifici és de 2.355 m2. Així doncs, en total el nou CAACB ocuparà 22.075 m2.

En paral·lel al projecte de construcció del nou CAACB, s’ha dut a terme un pla de millora de la gestió i les prestacions de l’actual. En concret, s’ha reforçat el servei d’etologia, s’està treballant en el projecte de Voluntariat (amb vista a l’aplicació de la nova Llei de voluntariat el juliol del 2017) i s’han impulsat un seguit d’inversions per a millores bàsiques urgents, com l’equipament del quiròfan i de la sala de consultes externes, la renovació de les gàbies de quarantena dels gats i la creació d’un espai per allotjar cadellades i gossos sèniors. Aquest pla de millora s’està realitzant amb una inversió de 130.000 €.

CAACB
Ctra. de Sant Cugat, 250 / Ctra. de l’Arrabassada, km 3,8

Telèfon
93 413 21 99

Horari
De dilluns a divendres: d’11 a 14 i de 15 a 18 h
Dissabtes, diumenges i festius: d’10:30 a 14:30 h
Tancat el 25 de desembre i l'1 de gener
El 24, 26 i 31 de desembre, només s'obrirà fins les 14 h

*Degut a la situació generada per la pandèmia de la covid-19, fins a nou avís només es pot accedir al CAACB amb cita prèvia, trucant per telèfon o enviant un correu a adopcionscaacb@bcn.cat. 

En el cas d'adopció de gats i gates, temporalment si que es pot anar al centre sense cita prèvia de dilluns a divendres de les 11h a la 13h i de les 15h a les 17h.