El colom

El colom roquer (Columba livia) és l’avantpassat silvestre del colom semidomèstic (Columba livia var. domestica). En tractar-se de la mateixa espècie, s’hibriden amb freqüència, raó per la qual tenen un aspecte molt similar a la forma “típica” i és molt difícil distingir quan una població és realment silvestre o pertany a la forma semidomèstica. La mitjana de vida en llibertat és de 5 a 6 anys si superen el període de més mortalitat, que és fins als 8 mesos, encara que, en el cas dels coloms missatgers en captivitat, poden arribar als 15 anys. Es tracta d’una au de mida mitjana i cap petit amb un aspecte compacte i arrodonit. Els adults tenen una longitud de 31 a 34 cm, una envergadura de 63 a 70 cm i un pes de 315 a 410 g. Mostren una coloració dominant grisenca, amb l’uropigi blanc i dues bandes alars negres. Les potents batudes de les ales els permeten assolir 56 km/h amb un vol molt ràpid i directe.

Alimentació

És una espècie principalment granívora que consumeix llavors de cereals, lleguminoses i herbàcies, i ocasionalment fulles i invertebrats. Els pollets s’alimenten amb l’anomenada llet de colom, una secreció lletosa produïda a les parets del pap.

Reproducció

Encara que el període de cria s’estén al llarg de l’any, hi ha un pic en l’activitat reproductora durant la primavera i l’estiu. Es tracta d’una espècie monògama, amb vincles de parella de vegades per a tota la vida, que nidifica en solitari o en petites colònies sobre cavitats o cornises de tallats. El niu consisteix en una estructura d’elements vegetals simple i poc consistent, com ara branques petites i fulles, on ponen dos ous de color blanc pur i que coven ambdós sexes durant 16-19 dies. Ambdós progenitors cuiden els pollets, que són capaços de volar als 35-37 dies, però continuen sent dependents uns quants dies més.