Vespes velutines
La vespa asiàtica o vespa velutina (Vespa velutina nigrithorax) és una espècie exòtica invasora que fa perillar la biodiversitat i els altres insectes del nostre ecosistema, sobretot les abelles de la mel, de les quals s’alimenta. L’any 2018 es va detectar per primer cop dins dels límits del Parc Natural de Collserola.
L’Ajuntament de Barcelona té contractat el servei de control i retirada de nius de vespa velutina a l’espai públic, que actua a demanda, a mesura que la ciutadania o la Guàrdia Urbana comuniquen incidències. L’actuació reactiva es fa per motius de seguretat de les persones, però, sobretot, per protegir la biodiversitat. Les velutines no són més agressives que les vespes comunes i les picades tampoc no suposen més risc per a les persones. El dispositiu municipal que s’activa davant un niu consisteix a fer una inspecció i coordinar l’actuació per retirar o inutilitzar els nius amb la col·laboració d’altres serveis, si es requereix.
L’estratègia de control general de la població és competència de la Generalitat.
Com són els nius?
Les vespes asiàtiques fan dos tipus de nius: els primaris (més petits i resguardats de la pluja) i els secundaris (molt més grans i generalment en un lloc elevat, tot i que també es poden trobar a nivell de terra).
Després de la diapausa, el període de descans biològic, la reina fundadora del niu, que està sola, comença la construcció d’un niu que es diu embrionari, que sempre es fa en espais molt ben protegits de l’aigua i del vent. Aquesta reina romandrà sola al niu fins que al cap de 48 dies de la primera posta neixi la primera obrera i fins que aquesta obrera surti a l’exterior (en total, uns dos mesos). Quan els nius ja tenen un nombre considerable d’obreres, s’anomenen primaris. Quan als nius primaris hi ha diversos centenars de vespes, solen fer trasllats de nius a un altre espai, on poden créixer novament. Aquests nius són els secundaris. Els nius secundaris són més grans que els primaris i poden tenir més de mil exemplars. Per fer els nius secundaris la preferència són els arbres de fulla caduca.
Només es coneix un depredador natural dels nius de vespa velutina, l’aligot vesper.
Quan estan més actives?
El període de màxima activitat de les vespes velutines des del punt de vista biològic acostuma a ser entre l’agost i el desembre, quan els nius secundaris estan en fase de creació i consolidació. En tot cas, això depèn molt del clima i poden trobar-se vespers actius abans. Quan l’etapa de consolidació dels nius coincideix amb la poda i la caiguda de les fulles, els nius molts cops perden la protecció que els dona el verd i són més visibles.
El creixement de la vespa asiàtica és exponencial i, en els darrers anys, la detecció d’incidències ha augmentat, ja que, tot i que no són més perilloses que les vespes autòctones, generen més alarma.
Què he de fer si trobo un niu de vespa velutina?
Davant la presència d’individus o nius cal actuar de la mateixa manera que amb vespes autòctones o abelles. Si són individus aïllats, cal cercar si hi ha algun niu proper i, si es localitza el niu a l’espai públic, cal trucar al telèfon del civisme (900 226 226) per activar el servei de recollida i eliminació del niu. El servei el fa personal especialitzat que intenta eliminar l’espècie tant com sigui possible, malgrat que és impossible expulsar-la per complet. Si el niu es localitza en un espai privat, és la propietat qui s’ha de fer càrrec de la retirada.
Els nius no són perillosos si no se’ls molesta i les vespes allunyades del niu tampoc no ataquen llevat que se les pertorbi. Per tant, el més important és no manipular el niu i mantenir una distància prudencial.
Cal tenir en compte que, després del servei d’eliminació, els nius poden quedar sencers i visibles, però si ja s’ha fet la intervenció no estaran actius. Només romandrà l’estructura del niu, sense vespes.
Què he de fer en cas de picada?
La picada de la vespa velutina no suposa més risc que la picada o mossegada de qualsevol altre insecte. En el cas que tinguem més d’una picada, que la picada s’hagi produït dins la boca o que siguem al·lèrgics a aquesta vespa o no sapiguem si ho som, el telèfon d’assistència habilitat és el 061.