Nous refugis per a abelles silvestres als parcs i jardins de Barcelona
En total, es col·locaran 100 nius per a abelles i vespes silvestres a 25 parcs i jardins de la ciutat, amb l’objectiu d’afavorir-ne la reproducció i promoure la biodiversitat urbana. La conservació d’espècies com les abelles silvestres i altres insectes aporta grans beneficis ambientals, com ara la pol·linització, el control de plagues o la millora de la qualitat de l’aire.

En el marc del Dia Mundial de l’Abella (20 de maig), Granja San Francisco i l’Ajuntament de Barcelona han començat la instal·lació d’un centenar de nius per a abelles i vespes silvestres en 25 parcs i jardins públics de Barcelona.
Aquesta iniciativa té l’objectiu d’afavorir-ne la reproducció i donar impuls a la conservació d’espècies com les abelles silvestres i altres insectes que aporten grans beneficis ambientals, com ara la pol·linització, el control de plagues o la millora de la qualitat de l’aire.
Malauradament, els darrers anys s’ha reduït de manera important la població de pol·linitzadors, especialment la de les abelles silvestres, i aquest fet té un impacte negatiu en el seu desenvolupament com a espècie, alhora que té conseqüències mediambientals.
Un total de 100 nius en 25 espais verds
El centenar de nius s’instal·laran als espais següents:
- Jardins de la Torre Girona
- Parc de Can Sentmenat
- Parc de Joan Raventós
- Parc del Torrent Maduixer
- Jardins de Vil·la Cecília
- Parc de la Tamarita
- Parc del Putxet
- Turó Park
- Parc de la Creueta del Coll
- Parc de les Rieres d’Horta
- Parc del Carmel
- Parc del Guinardó
- Parc del Laberint d’Horta
- Parc de les Aigües
- Plaça de Sóller
- Parc Central de Nou Barris
- Parc de la Trinitat
- Parc de les Glòries
- Refugi de biodiversitat de Ca l’Alier
- Parc de la Primavera
- Jardins de Mossèn Costa i Llobera
- Jardins de Ramon Margalef
- Refugi de biodiversitat de la plaça de Gaudí
- Refugi de biodiversitat de la plaça de la Sagrada Família
Més abelles silvestres, més flors
Aquests nius proporcionen refugi a les abelles silvestres i n’afavoreixen la nidificació continuada als entorns verds de Barcelona. Així, s’incrementarà la presència d’aquests insectes pol·linitzadors, que faran que floreixin més flors i plantes al seu voltant i que millori l’hàbitat de les zones urbanes.
D’altra banda, les vespes solitàries també hi podran fer niu. Malgrat la mala fama que tenen, les vespes solitàries no són agressives i tenen un paper important en el control ecològic de plagues i malures de cultius i plantes.
Aquesta iniciativa respon als objectius del pla Clima pel que fa a la protecció de la biodiversitat de la ciutat. Els parcs i jardins són refugi de vida enmig de l’entorn urbà, per això hi ha diferents programes de protecció i conservació d’espècies i hàbitats que vetllen pel futur de la biodiversitat a Barcelona. Tota la informació es pot trobar al web del pla Clima.
Tallers educatius
Durant els propers mesos també es faran tallers educatius, vinculats a la cura de les abelles silvestres, sobre com alimentar-les i construir-los nius, per conscienciar la ciutadania sobre la protecció de les abelles silvestres i altres pol·linitzadors.
Els tallers es faran una vegada al mes, del 24 de maig al 21 de febrer de 2026, en diferents espais verds de la ciutat. Us podeu inscriure en aquest enllaç.