Torner Sabata, Lluís

  • Categoria:
    Medalla d’Or al mèrit científic
  • Any de concessió:
    2023

Motivació:

Per la seva dedicació vital al camp de les ciències fotòniques, i la capacitat d’haver combinat el seu entusiasme científic amb una gestió incansable de l’Institut de Ciències Fotòniques, l’ICFO, gràcies a la qual ha situat el centre a la primera línia de l’excel·lència científica mundial, projectant la regió metropolitana i Barcelona com a pol de recerca de primer ordre mundial.

Biografía:

Lluís Torner Sabata (La Valldan, 1961) és físic i director de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO). Doctor en física i catedràtic de la UPC, va concebre i desenvolupar l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), institució que dirigeix des de la seva fundació. La seva activitat de recerca se centra en la investigació en ciències fotòniques, sobretot en l’àmbit dels anomenats solitons òptics, matèria en què és reconegut internacionalment com a científic capdavanter.
L’any 2000 va rebre la Distinció de la Generalitat de Catalunya per a la Promoció de la Recerca Universitària com a jove investigador. Fou president de l’Associació Catalana d’Entitats de Recerca (ACER) (2009-14). Ha estat escollit fellow de l’Optical Society of America, de l’European Optical Society i de l’European Physical Society, i és assessor de nombroses entitats públiques i privades europees, americanes i australianes.
Entre d’altres honors, ha rebut la Medalla Monturiol (2009), el Premi de Lideratge d’àmbit mundial de l’Optical Society of America (2011), el Premi Nacional de recerca de la Generalitat de Catalunya (2016), el premi Nature Mentoring (2017) i la Creu de Sant Jordi (2022).
L’ICFO és un centre de referència internacional que desenvolupa recerca de frontera en fotònica i en les seves aplicacions, en particular, en l’aprofitament de l’energia solar i en la cura del medi ambient. Fundat l’any 2002, ha esdevingut un dels instituts líders mundials en la seva àrea de recerca.

Lluís Torner

Data de naixement: 1961

Lloc de naixement: La Valldan

Àmbit d'actuació: Ciència, investigació i sanitat