

- Comissionat - Comissionat de Participació Ciutadana
L’Ajuntament de Barcelona diferencia dos nivells d’organització: el polític i l’executiu.
Consulta com s'organitza l'Ajuntament. Trobaràs tota la informació en les seccions següents.
L’Ajuntament de Barcelona s’organitza segons una llei pròpia, la Carta Municipal, que diferencia dos nivells: el polític, que defineix l’estratègia per a la ciutat, i l’executiu, que s’encarrega de dur a terme polítiques concretes per complir els objectius marcats.
La Carta Municipal marca les línies mestres per al funcionament de l’Ajuntament de Barcelona. Determina una estructura organitzativa en dos nivells, el polític i l’executiu, a fi de garantir la màxima eficàcia i eficiència en la gestió de la ciutat.
Està format pels regidors i regidores que s’encarreguen de les funcions deliberants d'ordenació, programació i control.
El constitueixen els òrgans de govern, que són:
És l'òrgan de màxima representació política de la ciutadania. El formen 41 regidors i regidores i el presideix l’alcalde o alcaldessa. S’encarrega del control i la fiscalització dels altres òrgans de govern. És competència del Plenari, entre d’altres, l’aprovació del Programa d’actuació municipal i dels pressupostos municipals.
El Consell Municipal es reuneix un cop al mes de forma ordinària, si bé, quan cal, ho fa de manera extraordinària. Funciona en règim de Plenari i en règim de comissions.
Les comissions del Consell Municipal s’encarreguen de tractar temes específics. El Ple Municipal és qui les crea i estan formades per regidors i regidores de diferents partits polítics en proporció al pes de cada formació.
Hi ha les comissions permanents, que duren tot el mandat i es reuneixen mensualment, i les especials, que duren mentre es duen a terme les tasques per les quals van ser creades.
Els grups polítics municipals que, com a mínim, han d’estar formats per dos regidors/es,agrupen els regidors/es d’una mateixa llista electoral que hagin obtingut representació a l’Ajuntament.
Cada grup municipal està representat per un portaveu, que està facultat per actuar, en general, en nom del grup.
La Junta de Portaveus està presidida per l’alcalde o alcaldessa i està integrada pels portaveus dels grups municipals. La seva funció és debatre l’ordre del dia de les sessions ordinàries del Plenari del Consell Municipal i regular les qüestions relatives al seu funcionament.
L’alcalde o alcaldessa és qui presideix la corporació municipal i n’exerceix la representació.
S’encarrega, entre altres funcions, de la direcció del Govern i l’Administració municipal, i de convocar i presidir les sessions del Plenari del Consell Municipal i de la Comissió de Govern.
Alhora, és responsable del nomenament dels tinents i les tinentes d’alcaldia i els regidors i les regidores de l’equip de govern, així com de l’organització de l’Administració municipal executiva. També té atribuïda la gestió econòmica d’acord amb el pressupost aprovat.
És l’òrgan executiu de l’Ajuntament i el formen l’alcalde o alcaldessa com a presidents i els tinents/es d’alcalde i regidors/es que nomeni l’alcalde.
Les funcions són les que li atribueixi la Carta Municipal i les que l’alcalde o alcaldessa o altre òrgan o organisme municipal li delegui.
El territori barceloní es divideix en deu districtes per desconcentrar la gestió i atendre els ciutadans amb proximitat. La màxima representació de cada un d’ells és el Consell de Districte, així com el regidor o la regidora i el president o la presidenta de Districte.
L’estructura executiva s’encarrega de dur a terme les iniciatives del Govern i el Consell Municipal. El màxim responsable en aquest àmbit és el o la gerent municipal, que coordina les àrees de gerència, així com les 10 gerències de districtes, que apropen la gestió municipal quotidiana als 73 barris de la ciutat.
El o la gerent també supervisa els ens instrumentals de l’Ajuntament, que gestionen de manera especialitzada diferents temàtiques.
L’estructura executiva s’organitza en gerències, sota la direcció del o la gerent municipal, per tal de cobrir tots els àmbits de la gestió de l’Ajuntament.
Els 41 regidors i regidores de la corporació municipal.
Coneixeu els òrgans de govern i les persones que els dirigeixen.
Consell Municipal
Presidit per l’alcalde, consta de 41 regidors i regidores:
Junts per Catalunya 11 | PSC 10 | BC 9 | ERC 5 | PP 4 | VOX 2
El Consell funciona en règim de plenari i de comissions. Té funcions resolutives i d'impuls i control de l'actuació del Govern municipal.
El Ple del Consell Municipal
El Ple del Consell és el màxim òrgan de representació política de Barcelona. Es reuneix mensualment en sessió ordinària.
Els regidors i les regidores s'organitzen en diversos grups polítics i tenen representació, a més del Consell, a la Junta de Portaveus.
Alcalde
Jaume Collboni Cuadrado
L'alcaldessa o l'alcalde pot delegar funcions als regidors i les regidores per tal de fer més efectiva la tasca de govern.
Coneixeu els membres de l'equip de govern.
Barcelona es distribueix en deu districtes. Coneixeu els vostres responsables municipals més propers.
Barcelona s'organitza en deu districtes. Això permet desconcentrar la gestió i fomentar la participació ciutadana per tal de prendre decisions a mesura que s'adeqüen a les necessitats concretes de cada zona de la ciutat.
Coneixeu com es gestiona el dia a dia a la ciutat i els seus responsables.
Alcalde
Jaume Collboni Cuadrado
Alcaldia
Coneixeu els ens dependents dels quals es dota l’Ajuntament per gestionar millor els serveis.
Per al desenvolupament de serveis de manera més eficient i sostenible, l’Ajuntament de Barcelona compta amb una sèrie d’entitats dependents adscrites. Aquestes entitats són ens amb personalitat jurídica pròpia i patrimoni independent i neixen per al compliment de finalitats específiques, tenint en compte criteris de rendibilitat econòmica i de recuperació de la inversió.
La creació d’aquests ens permet gestionar de manera eficaç i especialitzada determinats serveis, aconseguir més flexibilitat i autonomia de gestió, i servir amb objectivitat els interessos generals i actuar d’acord amb els principis d’eficàcia, jerarquia, descentralització, desconcentració i coordinació, amb submissió plena a la Constitució, a la llei i al dret.
Addicionalment, l’Ajuntament, amb l’objectiu de fomentar els interessos generals de la ciutat i la millora de la qualitat de vida dels ciutadans i ciutadanes, participa en la presa de decisions en àmbits en què es pot veure afectat, i col·labora amb altres administracions i entitats privades en àrees d’interès mutu o de competències compartides. Alhora, té participació, directa i indirecta, i en proporcions diverses, en un seguit d’empreses, i està representat en diferents consorcis, fundacions i associacions.
Són organismes públics municipals amb personalitat jurídica pròpia i autonomia de gestió. Es regeixen pel dret administratiu i se’ls encomana, en règim de descentralització administrativa funcional, la realització d’activitats de foment, d’activitats prestacionals o la gestió de serveis públics.
Organismes autònoms locals
Són organismes públics municipals als quals es pot encomanar la realització d'activitats, la gestió de serveis o la producció de béns d'interès públic, susceptibles de contraprestació. Es regeixen pel dret privat, excepte en el funcionament dels seus òrgans de govern, en l'exercici de les potestats administratives que tinguin atribuïdes i en els aspectes específicament regulats en la llei.
Entitats públiques empresarials
Són empreses de capital íntegrament municipal. Es tracta de societats mercantils creades per l’Ajuntament i dotades d'un capital social exclusivament municipal, per a la gestió (en règim descentralitzat de dret privat) de serveis. Són societats regides íntegrament pel dret mercantil. Aquestes societats, a través de les quals l’Administració pública gestiona, així mateix, serveis públics, operen al mercat en igualtat de condicions respecte de les societats mercantils estrictament privades.
Societats mercantils municipals
Societats mercantils participades per l'Ajuntament, directament o a través d’altres societats mercantils, en un percentatge inferior al 50%.
Societats mercantils amb participació minoritària
Catalana Iniciatives CR, SA
Barcelona d'Aparcaments Municipals, SA
Barcelona Regional Agència de Desenvolupament Urbà, SA
Barcelona Sagrera Alta Velocitat, SA
Fira 2000, SA
Habitatge Metròpolis Barcelona, SA
Consorcis en què l’Ajuntament participa i que la Intervenció General de l'Administració de l'Estat ha classificat com a dependents de l’Ajuntament de Barcelona. L’assignació es basa en diversos criteris, com ara el nombre de membres als òrgans de govern, o les aportacions realitzades, i comporta que els pressupostos d’aquests ens s’hagin de consolidar amb els del grup municipal.
Consorcis
Fundacions en què l’Ajuntament participa i que la Intervenció General de l'Administració de l'Estat ha classificat com a dependents de l’Ajuntament de Barcelona. L’assignació es basa en diversos criteris, com ara el nombre de membres als òrgans de govern, o les aportacions realitzades, i comporta que els pressupostos d’aquests ens s’hagin de consolidar amb els del grup municipal.
Fundacions
Associacions en què l’Ajuntament participa i que la Intervenció General de l'Administració de l'Estat ha classificat com a dependents de l’Ajuntament de Barcelona. L’assignació es basa en diversos criteris, com ara el nombre de membres als òrgans de govern, o les aportacions realitzades, i comporta que els pressupostos d’aquests ens s’hagin de consolidar amb els del grup municipal.
Associacions