El sentiment de soledat s'ha duplicat a Europa durant la pandèmia

El sentiment de soledat s'ha duplicat a Europa durant la pandèmia

07/09/2021 - 11:06

El sentiment de soledat no desitjada s’ha duplicat a Europa entre 2016 i 2021 a causa, principalment, de la pandèmia per covid-19

Les dades d’un informe elaborat pel centre de recerca de la Unió Europea (Joint Research Centre – JRC) conclouen que el sentiment de soledat no desitjada s’ha duplicat a Europa entre 2016 i 2021 a causa, principalment, de la pandèmia per covid-19.

L’informe “Soledat a la Unió Europea: noves percepcions segons enquestes i dades de mitjans en línia” (Loneliness in the EU: Insights from surveys and online media data) se centra en l’evolució de la soledat durant la pandèmia en relació amb anys anteriors en totes les franges d’edat de la població europea. A més d’observar que, en general, ha crescut l’interès públic per aquest tema, l’informe conclou que un de cada quatre ciutadans de la UE (al voltant del 25%) va afirmar sentir-se sol o sola la major part del temps durant els primers mesos de la pandèmia, segons dades de l’enquesta Eurofound. Aquest nivell de soledat reconeguda duplica el d’una enquesta similar de 2016, segons la qual el percentatge de persones soles estava al voltant del 12%.

Segons les mateixes dades, en les persones joves de 18 a 25 anys el nivell de soledat expressat l’any 2021 (35%) és gairebé quatre vegades superior al de 2016 (9%). Una altra de les conclusions de l’informe afirma que, a partir de la pandèmia, la soledat afecta totes les regions europees amb percentatges que van del 22% al 26% de la població, mentre que les dades de 2016 establien que el nivell de soledat era inferior als països europeus del nord, amb només un 6% de persones que se sentien soles.

Aquest informe és la base d’un projecte europeu per compilar dades sobre soledat a tota la Unió Europea i la creació d’una plataforma web d’àmbit europeu sobre soledat.

Ajuntament de BarcelonaÀrea de Drets Socials, Educació i Cicles de VidaContactaAvís legal Accessibilitat