Nova temporada d’Apropa Cultura per a gent gran
10/11/2022 - 11:08
El projecte promou l’accés a la cultura de les persones en situació de vulnerabilitat i compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i de deu museus de la ciutat.
Avui, 25 d’octubre, s’ha presentat, al Teatre Romea, la nova campanya anual d’Apropa Cultura 2021-2022 #MaiSoles, dedicada a les persones grans en risc d’exclusió social i en situació de dependència o aïllament. La directora d’Apropa Cultura, Sònia Gainza, ha exposat les línies mestres del projecte i ha assenyalat que la crisi de la Covid-19 ha provocat un descens molt fort pel que fa a les sortides culturals d’aquest col·lectiu. A partir d’ara, qualsevol residència de la ciutat tindrà accés al programa a través del servei de reserva d’Apropa Cultura.
L’acte ha comptat amb la participació del regidor de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí, la regidora de Salut, Envelliment i Cures, Gemma Tarafa, i el regidor d’Infància, Joventut i Persones Grans, Joan Ramon Riera, a més del delegat de Drets Culturals, Daniel Granados. En representació de la Generalitat hi han assistit la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, la secretària d’Afers Socials i Famílies del Departament de Salut, Anna Figueras, i la directora del programa d’abordatge integral sobre els casos de salut mental d’elevada complexitat, Magda Casamitjana.
Apropa Cultura és un projecte creat el 2006 per una xarxa inclusiva de programadors culturals per facilitar l’accés a la cultura a les persones en situació de vulnerabilitat, de la mà de les entitats socials. Aquesta plataforma agrupa teatres, auditoris, festivals, espais singulars i museus de Catalunya i Balears que cedeixen una part de les seves localitats a un preu reduït perquè les persones ateses a entitats socials puguin gaudir d’un oci cultural inclusiu.
Com a novetat, Apropa Cultura presenta enguany el projecte El Museu s’Apropa, amb la complicitat de l’Ajuntament de Barcelona i la implicació de deu equipaments culturals: el Museu Nacional d’Art de Catalunya, el Museu Picasso, el Museu de Ciències de Barcelona, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, el Museu Frederic Marès, el Museu d’Història de Barcelona, el Museu Etnològic i de les Cultures del Món, el Museu del Disseny, la Fundació Antoni Tàpies i la Fundació Suñol.
Educadors i educadores d’aquests museus visiten residències i fan activitats artístiques amb les persones que no poden sortir dels seus espais per raons de salut o de mobilitat. Els tallers estan dissenyats especialment per a persones amb dependència que veuen restringida la seva mobilitat, i també a aquelles persones amb Alzheimer o altres demències de grau lleu.