El repte invisible: la soledat no desitjada en els infants

El repte invisible: la soledat no desitjada en els infants

20/06/2024 - 11:44

El percentatge mitjà de soledat no desitjada entre infants i adolescents de 10 a 16 anys és del 12,1% a Barcelona, segons dades de les enquestes EBSIB i FRESC 2021.

En aquest article, encarregat per la Direcció de Serveis d’Infància, Joventut i Persones Grans a la Doctora en Sociologia Sandra Escapa, en el marc de l’Estratègia municipal contra la soledat 2020-2030, s’analitza la soledat no desitjada en infants i adolescents de 10 a 16 anys a partir de les dades de l’any 2021 proporcionades per l’Enquesta de Benestar Subjectiu de la Infància de Barcelona (EBSIB) i l’Enquesta de Factors de Risc a l’Escola Secundària (FRESC).

Segons aquestes dades, el 12,6% dels infants de 5è i 6è de Primària residents i escolaritzats a Barcelona diuen que se senten sols i soles sovint, igual que el 12,5% dels adolescents de 2n d’ESO i l’11,3% dels de 4t d’ESO. Per tant, més del 12% de mitjana d’infants i adolescents de 10 a 16 anys de Barcelona diuen que se senten sols sovint o molt sovint. Aquests percentatges doblen els dels joves de 16 a 24 anys i tripliquen els de les persones adultes i més grans de 65 anys, i permeten afirmar que la franja de 10 a 16 anys és la més afectada per la soledat no desitjada a la ciutat.

El mateix article assenyala que la relació amb la família i amb les amistats, l’assetjament escolar, el tracte per part del grup d’iguals, l’entorn del barri i sentir-se segurs a casa i a l’escola són els factors més importants que incideixen sobre el sentiment de soledat no desitjada d’infants i adolescents.

Sandra Escapa Solanas és Doctora en Sociologia per la Universitat de Saragossa i professora del Departament de Sociologia de la UB. Forma part del Consell Assessor Científic contra la Soledat (CACS) de l’Estratègia municipal contra la soledat.

Ajuntament de BarcelonaÀrea de Drets Socials, Educació i Cicles de VidaContactaAvís legal Accessibilitat