El repte invisible: la soledat no desitjada en els infants
20/06/2024 - 11:44
El percentatge mitjà de soledat no desitjada entre infants i adolescents de 10 a 16 anys és del 12,1% a Barcelona, segons dades de les enquestes EBSIB i FRESC 2021.
En aquest article, encarregat per la Direcció de Serveis d’Infància, Joventut i Persones Grans a la Doctora en Sociologia Sandra Escapa, en el marc de l’Estratègia municipal contra la soledat 2020-2030, s’analitza la soledat no desitjada en infants i adolescents de 10 a 16 anys a partir de les dades de l’any 2021 proporcionades per l’Enquesta de Benestar Subjectiu de la Infància de Barcelona (EBSIB) i l’Enquesta de Factors de Risc a l’Escola Secundària (FRESC).
Segons aquestes dades, el 12,6% dels infants de 5è i 6è de Primària residents i escolaritzats a Barcelona diuen que se senten sols i soles sovint, igual que el 12,5% dels adolescents de 2n d’ESO i l’11,3% dels de 4t d’ESO. Per tant, més del 12% de mitjana d’infants i adolescents de 10 a 16 anys de Barcelona diuen que se senten sols sovint o molt sovint. Aquests percentatges doblen els dels joves de 16 a 24 anys i tripliquen els de les persones adultes i més grans de 65 anys, i permeten afirmar que la franja de 10 a 16 anys és la més afectada per la soledat no desitjada a la ciutat.
El mateix article assenyala que la relació amb la família i amb les amistats, l’assetjament escolar, el tracte per part del grup d’iguals, l’entorn del barri i sentir-se segurs a casa i a l’escola són els factors més importants que incideixen sobre el sentiment de soledat no desitjada d’infants i adolescents.
Sandra Escapa Solanas és Doctora en Sociologia per la Universitat de Saragossa i professora del Departament de Sociologia de la UB. Forma part del Consell Assessor Científic contra la Soledat (CACS) de l’Estratègia municipal contra la soledat.