A Barcelona, el sentiment de soledat entre noies adolescents gairebé duplica el dels nois, segons l'enquesta FRESC 2021

A Barcelona, el sentiment de soledat entre noies adolescents gairebé duplica el dels nois, segons l'enquesta FRESC 2021

04/04/2022 - 17:42

L'enquesta determina que hi ha més soledat entre adolescents que viuen en barris socioeconòmicament més desafavorits. Més del 70% han trobat difícil o molt difícil reduir les relacions socials durant la pandèmia.

A Barcelona, el 15,1% de noies adolescents i el 8,4% dels nois afirmen que se senten sols sovint. Aquests percentatges s’incrementen fins al 17,4% (noies) i fins al 9,6% (nois) en situació de nivell socioeconòmic desafavorit, segons dades de 2021. D’això es desprén que el sentiment de soledat entre les noies gairebé duplica el dels nois, i que el nivell socioeconòmic influeix de manera notable en el sentiment de soledat no desitjada.

Pel que fa a la pandèmia per covid-19, el 77,3% de noies i el 70,5% de nois afirmen que els ha resultat difícil o molt difícil reduir les relacions socials, ja sigui amb les amistats, companys i companyes d’institut, parelles i altres.

Aquestes són les principals conclusions, pel que fa al sentiment de soledat no desitjada, que recull l’informe “La salut i els seus determinants en adolescents de Barcelona. Enquesta FRESC 2021” de l’Agència de Salut Pública de Barcelona. L’enquesta FRESC també recull dades de la població adolescent en relació amb la salut i el benestar, l’entorn socioeconòmic i sociodemogràfic, l’entorn urbà i el medi ambient, les relacions personals, la discriminació i les violències, l’afectivitat i la sexualitat, l’alimentació, el lleure i el descans, el consum de substàncies addictives i la Covid-19.

L’enquesta FRESC (Factors de Risc en Estudiants de SeCundària) es duu a terme de manera periòdica des de 1987 amb mostres representatives dels centres educatius de Barcelona. Concretament, l’Enquesta 2021 s’ha fet amb una mostra de 1.120 estudiants de 2n curs d’ESO (13-14 anys), 1.062 de 4t d’ESO (15-16 anys), 730 de 2n curs de Batxillerat i 378 de CFGM (17-19 anys). L’objectiu general de l’enquesta és conèixer els determinants, els comportaments i les actituds relacionats amb la salut de l’alumnat adolescent de la ciutat, i també l’impacte que tenen en les desigualtats socials en la salut, per tal d’orientar i avaluar polítiques i intervencions de promoció de la salut.

Més informació

Ajuntament de BarcelonaÀrea de Drets Socials, Educació i Cicles de VidaContactaAvís legal Accessibilitat