Convocatòria de comunicacions per a les Jornades Internacionals sobre la Soledat a Barcelona
09/09/2022 - 13:26
Les propostes seleccionades han d’explorar les relacions entre la soledat i la tecnologia, els cicles vitals, les ciutats i les polítiques públiques.
L’Ajuntament de Barcelona celebrarà aquesta tardor les Jornades Internacionals sobre Soledat amb reconeguts experts del sector d’arreu del món, una oportunitat única per fomentar i compartir debat, experiències i polítiques al voltant de la soledat amb països o zones rellevants i amb interessos comuns en aquesta matèria. La trobada tindrà lloc els dies 9 i 10 de novembre al Campus Poblenou de la Universitat Pompeu Fabra.
Barcelona s’ha convertit en un dels referents en el disseny de programes per la lluita contra la soledat, de manera que les jornades tenen com objectiu consolidar aquest lideratge i treballar en la construcció d’una xarxa internacional de ciutats contra la soledat no desitjada. Per a l’Ajuntament, és de vital importància sumar visions, esforços i compromisos d’abast internacional en la lluita contra la soledat, promovent iniciatives conjuntes.
La trobada vol enriquir el seu enfocament multidisciplinari i fomentar i compartir el debat, les experiències i les polítiques en relació amb la soledat convidant a professionals i entitats de diversos àmbits a enviar propostes de comunicacions abans del 15 de setembre. En la selecció de treballs es tindran en compte aspectes com l’aportació d’una perspectiva innovadora o la qualitat metodològica de la iniciativa, així com, en els casos que es tracti d’accions o activitats concretes, que aquestes suposin una millora significativa de l’experiència en base a indicadors quantitatius o qualitatius i que ja estiguin en marxa o bé sigui viable la seva implantació.
Les memòries de les propostes de comunicació que es poden presentar en català, castellà i anglès, s’han d’ajustar als eixos de les Jornades que es vertebraran al voltant de quatre preguntes, per als quals es volen trobar propostes i respostes, teòriques i pràctiques.
En concret, els treballs s’han d’ajustar en propostes que encaixin en l’eix Soledat i Tecnologia, que plantejarà com poden contribuir les noves tecnologies a pal·liar la soledat. Es busquen també aportacions en l’àrea de Soledat i Cicles Vitals, que es preguntarà com es viu la soledat al llarg de la vida, mentre que l’àmbit de Soledat i Ciutats es pregunta com han de ser les ciutats per contribuir a enfortir els vincles, i, finalment, l’eix de Soledat i Polítiques Públiques vol analitzar què poden fer les institucions per pal·liar la soledat.
El regidor d’Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb Discapacitat, Joan Ramon Riera, explica que “la soledat no desitjada s’està mostrant com un problema social que ens interpel·la tothom”, i fa una crida a compartir els treballs en el marc d’aquestes jornades que aportaran coneixement i reflexió al debat. “El repte de les futures societats és la convivència i el viure de forma col·lectiva, la lluita contra la soledat esdevé un objectiu gairebé mundial, Barcelona està preparada per donar resposta a aquest repte, i entre tots i totes podem demostrar que podem superar aquest sentiment de soledat”, afegeix.
Les jornades són gratuïtes i podrà participar-hi tothom qui ho desitgi i que tingui interès a conèixer més de prop el fenomen de la soledat no desitjada, com per exemple administracions públiques i òrgans de govern, institucions i entitats socials, empreses privades, universitats i centres de recerca, persones dedicades a la investigació i la ciutadania.
L’organització d’aquest congrés a la ciutat s’emmarca en l’Estratègia municipal contra la soledat 2020-2030’, protagonista alhora de la campanya de comunicació “Contra la soledat, reconnectem” per desestigmatitzar i sensibilitzar sobre la soledat a la ciutadania, des dels més petits fins als més grans.