Estudi comparatiu de la Comissió Europea sobre la soledat a Europa abans i durant la covid

Estudi comparatiu de la Comissió Europea sobre la soledat a Europa abans i durant la covid

28/03/2022 - 13:35

Segons una enquesta d'àmbit europeu, el percentatge de ciutadans i ciutadanes que se sentien sols/es es va duplicar durant els primers mesos de covid, en relació al percentatge previ a la pandèmia

El Joint Research Centre de la Comissió Europea ha fet públiques les dades d’una enquesta d’àmbit europeu que confirma que el percentatge de ciutadans i ciutadanes que se sentien sols/es es va duplicar durant els primers mesos de covid, en relació al percentatge previ a la pandèmia.

L’informe conclou també que les persones de 18 a 25 anys han estat les més afectades per l’augment del sentiment de soledat no desitjada, amb un percentatge que va passar del 9% abans de la pandèmia al 35% durant els primers mesos de covid. L’augment del sentiment de soledat en relació amb les dades pre-pandèmia va ser de 15 punts entre les persones de 26 a 45 anys; d’11 punts en el grup de 46 a 64 anys i de 8 punts entre les persones de 65 i més anys.

Altres dades que s’extrauen de l’informe permeten concloure que:

  • Entre les persones que viuen soles va augmentar un 22% el percentatge de prevalença de soledat durant els primers mesos de pandèmia, en relació amb les dades anteriors a la covid (2016).
  • Les persones més vulnerables econòmicament i amb un estat de salut més pobre tenien més risc de patir soledat no desitjada.
  • Dones i homes se sentien igual de sols i soles, tant abans com durant la pandèmia.
  • Viure en zones rurals o urbanes tampoc no va marcar diferències significants en el sentiment de soledat no volguda.

El Joint Research Centre (JRC) és un organisme de la Comissió Europea que promou estudis i informes d’àmbit europeu per contribuir a les polítiques públiques. Amb aquest objectiu, va organitzar al desembre de 2021 una trobada informal de persones expertes al voltant de la soledat, en què van participar representants del món acadèmic i polític. Per Barcelona hi va participar el regidor d’Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb discapacitat, Joan Ramon Riera, qui va explicar l’Estratègia municipal contra la soledat 2020-2030 de l’Ajuntament de Barcelona.

Ajuntament de BarcelonaÀrea de Drets Socials, Cultura, Educació i Cicles de VidaContactaAvís legal Accessibilitat