L’Ajuntament de Barcelona dissenya un joc de cartes per abordar la soledat

L’Ajuntament de Barcelona dissenya un joc de cartes per abordar la soledat

20/06/2022 - 17:30

"Antídots" convida a posar sobre la taula el que pensem i sentim sobre la soledat, com l’aborden i com ens en sortim. Segons el regidor Joan R. Riera, aquest joc pretén que “tothom prengui consciència de la situació de soledat en la nostra societat”.

L’Ajuntament de Barcelona ha dissenyat un joc intergeneracional per combatre la soledat, ‘Antídots’, que s’emmarca en les accions previstes a l’Estratègia municipal contra la soledat. El joc, que aquest divendres s’ha presentat en el marc de la Jornada tècnics per a professionals ‘Infància i soledat’, celebrada al Districte de Les Corts, convida els i les participants a posar sobre la taula el que pensen sobre la soledat, el que senten, com l’aborden i com se’n surten. Cada partida està pensada per provocar conversa, una acció que ajuda a pal·liar la soledat de les persones protagonistes. Aquest producte es distribuirà entre equipaments municipals relacionats amb els infants i el lleure.

El regidor d’Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb Discapacitat, Joan Ramon Riera, ha destacat que “un dels eixos d’intervenció de l’estratègia municipal de lluita contra la soledat és la prevenció i la informació”. “Per això hem pensat un joc per treballar les situacions de soledat no volguda amb tothom, també els nois i noies”, ha afegit. El regidor ha remarcat que cal “saber identificar situacions de soledat en el quotidià perquè també pot ajudar a ser un agent de cura i detecció, fins i tot per part de la mainada”. Joan Ramon Riera ha subratllat que aquest joc pretén fer que “tothom prengui consciència de la situació de soledat en la nostra societat”.

‘Antídots’ usa el joc com a estratègia, metodologia i recurs, i esdevé una eina molt potent pel treball de conscienciació i transmissió de missatges. Entre els beneficis del joc hi ha el fet que facilita l’adquisició de coneixements concrets; incentiva comportaments; transmet valors i fomenta l’esperit crític i la reflexió: facilita els aprenentatges socials (com compartir, cooperar i treballar en equip); permet canviar de rol i identificar-se amb els altres; fomenta l’autoestima i la confiança en un mateix; és divertit i produeix plaer, i permet expressar sentiments i emocions.

Les cartes grogues presenten situacions en què una persona pot sentir la soledat (no volguda) molt a prop; les cartes liles fan referència a objectes, persones, aliments, emocions i totes les idees que a partir d’elles sorgeixin; les cartes vermelles presenten característiques que poden afectar a persones, situacions i maneres de jugar, i les cartes en blanc permeten afegir noves situacions, condicions i diferents maneres per jugar.

És un joc per a totes les edats i situacions i posa a prova diverses habilitats. Cada partida promou la creativitat i activa estratègies i accions individuals i comunes per detectar i afrontar la soledat.

Ajuntament de BarcelonaÀrea de Drets Socials, Cultura, Educació i Cicles de VidaContactaAvís legal Accessibilitat