Índex de solitud relacional (ECAMB 2020)

Entre els mesos d’octubre i desembre del 2020 es va realitzar l’Enquesta de Relacions Veïnals i Convivència de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (ECAMB), que ha enquestat una mostra de 5.437 persones de 16 anys i més dels 36 municipis de l’AMB, 4.043 de les quals són de la ciutat de Barcelona.

L’ECAMB proporciona l’índex de solitud relacional basat en tres preguntes:

1) Habitualment té algú amb qui parlar de temes personals o del seu dia a dia?

2) Pot comptar amb els seus amics o familiars quan els necessita?

3) Sol parlar o veure’s amb els seus familiars, amics o veïns?

En el cas que responguin negativament a una o més d’aquestes preguntes, es considera que hi ha una situació de solitud o aïllament relacional. No es tracta, doncs, del sentiment de soledat no desitjada (que habitualment mesurem a través de l’indicador de soledat UCLA), però ens aporta informació sobre el risc d’aïllament de les persones. 

Segons l’ECAMB 2020, a la ciutat de Barcelona:

  • El 10,8% de la població afirma que no sol parlar o veure’s amb familiars, amistats o veïns/ïnes; el 5,5% no té ningú amb qui parlar de temes personals en el seu dia a dia, i el 3,2% no pot comptar amb amistats o familiars quan ho necessita.
  • La solitud relacional afecta un 15,4% de les persones entrevistades, sense diferències significatives entre homes i dones.
  • La solitud o l’aïllament relacional afecta una de cada cinc persones nascudes a l’estranger. L’índex de solitud relacional se situa al voltant del 12,5% en les persones nascudes a la ciutat de Barcelona i a la resta de Catalunya, del 16% en les nascudes a la resta de l’Estat espanyol, i del 21,6% entre les persones nascudes fora d’Espanya.
Ajuntament de BarcelonaÀrea de Drets Socials, Cultura, Educació i Cicles de VidaContactaAvís legal Accessibilitat