Barcelona tanca la seva etapa com a primera Capital Europea de la Democràcia

Barcelona tanca la seva etapa com a primera Capital Europea de la Democràcia

11/11/2024 - 19:14

Durant 14 mesos, Barcelona i la regió metropolitana han programat un centenar d’activitats relacionades amb la democràcia, que han aplegat 20.000 participants provinents de tota Europa.

El passat 6 d’octubre va tenir lloc l’acte de clausura de Capital Europea de la Democràcia, que ha ostentat Barcelona durant 14 mesos i que ha comptat amb un centenar d’activitats i la participació de 20.000 persones provinents de tota Europa.

La Capital Europea de la Democràcia és una iniciativa impulsada per The Innovation in Politics Institut, que és qui ha atorgat el premi, amb el suport del Consell d’Europa i de la Comissió Europea, i que té com a objectiu principal promoure la innovació democràtica i l’enfortiment democràtic a escala local i metropolitana, a Europa i en l’àmbit internacional. A la iniciativa també hi col·laboren altres organitzacions que busquen aprofundir la democràcia, com són Democratic Society, RSA, German Marshall Foundation i una vintena més d’actors rellevants en aquest àmbit.

De setembre del 2023 a novembre del 2024, Barcelona, com a primera Capital Europea de la Democràcia, ha acollit una sèrie d’esdeveniments, conferències, i activitats vinculades a la innovació democràtica i a la participació ciutadana, però també a la cultura, l’educació, a les tecnologies i a l’espai públic. S’ha buscat establir un espai de reflexió i visibilitat en què la ciutadania d’Europa es trobés, s’impliqués i experimentés noves formes de democràcia participativa i inclusiva, i que s’inspirés en un ampli programa dissenyat per obrir un debat ciutadà entorn els reptes de la democràcia davant de futurs incerts.

En aquest sentit, i en cooperació amb la societat civil i la ciutadania, el propòsit era d’una banda obrir un espai europeu de reflexió i debat entorn els grans reptes de la democràcia i per l’altre aprofundir sobre les possibilitats de la democràcia participativa i la participació ciutadana com a recepta per a l’aprofundiment democràtic, especialment a escala de ciutat.

 

Projectes clau i participació en tota la regió metropolitana

Durant aquesta capitalitat, Barcelona i la regió metropolitana han estat un laboratori d’idees i pràctiques democràtiques, des de les tecnologies fins als processos participatius ciutadans, posicionant-se com un referent europeu en l’impuls de noves formes de democràcia. Destaca especialment l’èxit d’iniciatives com el DecidimFest, el Democracy Lab, la game jamTruth, Lies & Democracy’ o la Biennal de Pensament. Segons Arnau Monterde, director de Participació i Innovació Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona, aquestes activitats han estat “exemples clau de com la Capital Europea de la Democràcia ha connectat Barcelona amb la innovació democràtica”. S’hi han tractat desafiaments com l’impacte de la intel·ligència artificial en la democràcia i les estratègies per combatre les fake news, reunint persones expertes, responsables de polítiques digitals i ciutadania per treballar en solucions.

També destaquen els processos participatius Volem Decidir! (una iniciativa pionera que ha buscat fomentar la participació entre els nens, nenes i adolescents de 8 a 17 anys de Barcelona) i l’Assemblea Metropolitana Manifesta (un procés ciutadà deliberatiu a escala metropolitana, format per 60 persones escollides per sorteig mitjançant inscripció prèvia, vinculat a la Biennal Nòmada Manifesta i on han participat 12 ciutats de la regió metropolitana de Barcelona).

 

Tancament de la capitalitat

L’acte de clausura va consistir en una taula rodona titulada “Ètica i bon govern a l’Europa del segle XXI”, i un seguit de parlaments institucionals. Els ponents de la taula van ser en David Velázquez Vioque (exmagistrat i advocat, i director del Master Compliance ESADE Law School) i la Begoña Román Maestre (filòsofa, professora d’ètica a la UB i presidenta del Comitè d’ètica de Serveis Socials de Catalunya), mentre que va ser presentada i moderada per la Gemma Calvet i Barot (advocada i consultora en transparència i bon govern, i analista política). Pel que fa als parlaments, van ser de:

  • Lluís Rabell, regidor del Pla de Barris, Educació, Persones Grans i Participació de l’Ajuntament de Barcelona.
  • Arnau Monterde, director de Participació i Innovació Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona.
  • André Sobczak, secretari General d’Eurocities.
  • Helfried Carl, fundador de la Iniciativa Capital Europea de la Democràcia, Àustria.
  • Jürgen Czernohorszky, regidor Executiu de Clima, Medi Ambient, Democràcia i Personal a Viena, Àustria.

Durant els parlaments es va fer la firma testimoniant el relleu de la capitalitat entre les ciutats de Barcelona i Viena.

 

Pots trobar la notícia completa a la pàgina web de la Capital Europea de la Democràcia Barcelona 2023-2024, on s’hi pot veure també un vídeo que resumeix els 14 mesos de capitalitat.

Ajuntament de BarcelonaÀrea de Drets Socials, Educació i Cicles de VidaContactaAvís legal Accessibilitat