- Inici
- / Últimes notícies
- / Actualitat
- / El Zoo de Barcelona estrena un espai d’invertebrats
El Zoo de Barcelona estrena un espai d’invertebrats
08/06/2022 - 13:05 h
El nou Espai d’Invertebrats del Zoo de Barcelona s’obre al públic en sintonia amb el nou model de zoo, pensat per sensibilitzar, educar i impulsar projectes de conservació. Se centra en els invertebrats, que representen el 97% dels animals del planeta i són essencials per a la biodiversitat i l’equilibri dels ecosistemes.
Aquest nou espai, de 300 metres quadrats, aplega 33 espècies en 30 instal·lacions diferenciades que en reprodueixen els hàbitats i les condicions climàtiques, a més d’incloure, entre altres elements, ambientació sonora, recursos gràfics, interactius, peces audiovisuals o codis QR descarregables en català, castellà i anglès. També disposa d’un laboratori visible per als visitants.
L’espai està pensat per a un públic familiar i visites d’una durada aproximada de 30 minuts en grups reduïts. Es divideix en cinc grans àmbits: Mediterrània, selves, illes, papallonari i àmbit domèstic. Aquest últim permet descobrir espècies que habiten a la nostra llar, en racons com armaris, balcons o terrasses. La instal·lació més gran és la del papallonari, on es pot observar el procés de metamorfosi de les papallones i es desenvoluparan tasques de manteniment i suport a la reproducció i al creixement d’espècies amb requeriments especials.
Insectes, aràcnids, miriàpodes i crustacis són, per tant, els grans protagonistes de l’espai. Entre els exemplars més destacats hi ha escorpins, empuses i insectes com els borinots, que disposen d’una instal·lació oberta perquè puguin pol·linitzar a l’aire lliure. També s’hi troben espècies amenaçades a Catalunya com els triops, un dels animals més antics del planeta.
Al voltant d’aquesta nova instal·lació, el Zoo de Barcelona dissenyarà noves activitats familiars i visites educatives per a les escoles.
Dedicat a Edward Osbourne, Premi Internacional de Catalunya del 2007
L’Espai d’Invertebrats està dedicat al biòleg i pensador nord-americà Edward Osbourne Wilson, mort l’any 2021. Premi Internacional de Catalunya el 2007, Wilson va ser professor honorari de Zoologia Comparada a la Universitat de Harvard i introductor de termes com biodiversitat, conducta social, èxit reproductiu i parentiu genètic. A més, va impulsar nombroses investigacions sobre l’evolució biològica i l’ús de les feromones com a mitjà de comunicació per part de les formigues.