La trompa del mamut del parc de la Ciutadella ja està restaurada

09/11/2022 - 11:06 h

La Direcció d’Arquitectura Urbana i Patrimoni de l'Ajuntament de Barcelona ha completat la reparació de la trompa del mamut del parc de la Ciutadella, un paquiderm de formigó armat pintat que és símbol del parc i rep abundants vistes diàriament.

L’Ajuntament de Barcelona ha reconstruït integralment la punta de la trompa i de la cua, ha restaurat forats i fissures dels ullals, i ha aprofitat per fer una neteja general de l’escultura del mamut del parc de la Ciutadella.

Les extremitats del mamut van desaparèixer i, per reproduir-les de forma fidedigne, les restauradores encarregades de la intervenció s’han documentat amb fotografies de diferents èpoques del segle passat.

Aquesta restauració parcial, que ha tingut un cost de 5.263,51 €, és una acció municipal dirigida des de la Direcció d’Arquitectura Urbana i Patrimoni, responsable de la conservació i el manteniment de l’art públic de Barcelona.

L’Ajuntament inverteix un total d’1.140.000 d’euros a l’any per mantenir els elements artístics que trobem als carrers, places i parcs de la nostra ciutat en perfecte estat.

Crònica d’un Mamut

L’any 1906 es va crear la Junta de Ciències Naturals de Barcelona, un òrgan autònom que proposava els projectes de les instal·lacions científiques del parc de la Ciutadella.

Al 1907, aquest òrgan va impulsar la reconstrucció en pedra dels grans animals del passat, amb la intenció de complementar les col·leccions científiques del parc. Així va ser com, d’acord amb una idea de mossèn Norbert Font i Sagué, el canonge Jaume Almera i Artur Bofill, tots tres membres de la Junta, es va reproduir un mamut a escala natural el desembre de 1907. Aquest paquiderm del passat va ser la primera escultura de formigó armat feta a Barcelona.

La idea inicial era col·locar una sèrie de 12 animals prehistòrics. Després de la construcció del mamut, el projecte va seguir amb la construcció de noves maquetes d’animals del passat entre  dinosaures, mamífers i algun rèptil del paleozoic. Aquestes maquetes, que actualment es poden trobar al museu Martorell ubicat també al parc de la Ciutadella, són testimoni del coneixement científic que es tenia en aquella època.

La mort prematura de Norbert Font i Sagués, l’impulsor del projecte, en va aturar la continuïtat i, finalment, d’aquesta sèrie de 12 animals del passat, només es va reproduir el mamut. Es creu que es va començar per ell perquè s’havien trobat vestigis que aquesta espècie va viure a prop de Barcelona, igual que a diferents indrets de Catalunya, ja que s’han localitzat restes a Sant Vicenç dels Horts, a Sarrià o a la Garrotxa.