- Inici
- / Últimes notícies
- / Actualitat
- / La lluita pel dret a l’habitatge protagonitza l’arrencada del Fòrum d’Habitatge Cooperatiu de Barcelona
La lluita pel dret a l’habitatge protagonitza l’arrencada del Fòrum d’Habitatge Cooperatiu de Barcelona
27/11/2022 - 21:47 h
El Palau Robert de Barcelona va acollir, el passat dijous 24 de novembre a la tarda, l’arrencada del Fòrum d’Habitatge Cooperatiu, que va portar com a consigna “La via cooperativa pel dret a l’habitatge”. Un esdeveniment que va tenir lloc del 25 al 27 de novembre al campus de Ciutadella de la UPF i que va tenir, com a epicentre del debat, l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús, un model que progressivament es va consolidant amb èxit a la ciutat de Barcelona.
El debat d’obertura, previ a la celebració de les tres jornades que van tenir lloc de divendres a diumenge, va comptar amb la Regidora d’Habitatge i Rehabilitació de l’Ajuntament de Barcelona, Lucía Martín. Junt amb ella, la van acompanyar la representant del Sindicat de Llogateres de Catalunya, Carme Arcarazo; la membre de Coop57 i del moviment de l’habitatge cooperatiu, Maritza Buitrago; la presidenta de l’Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona, Carme Trilla; i la Secretària executiva de condominis, Ministeri d’Habitatge i Urbanisme de Xile, Doris González.
Totes elles van aportar la seva visió i experiència per conformar un relat que va tenir el dret a un habitatge digne i assequible com a punta de llança del debat. En aquest sentit, la lluita contra l’emergència habitacional i la regulació del mercat privat d’habitatges van ser alguns dels temes més analitzats per les ponents, que també van posar èmfasi en la gran importància de potenciar el parc públic d’habitatges a Barcelona.
“Encara hi ha molt camí per recórrer, però un cop finalitzem els habitatges projectats, el 2025, haurem doblat el parc públic que ens vam trobar el 2015”, ressalta Lucía Martín, que també va enumerar i explicar les diferents estratègies que s’han aplicat des de l’Ajuntament de Barcelona per atacar, des de totes les seves cares, una problemàtica molt significativa a la ciutat.
Davant d’aquest escenari, pren importància el model d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús, que entre altres avantatges, “permet controlar el preu del lloguer, i així fer front a la realitat que tenim els darrers anys, on el creixement dels preus del lloguer està molt per sobre de l’evolució que tenen les rendes familiars”, com destaca Carme Trilla.
Així doncs, aquest debat d’obertura va donar peu a l’inici del Fòrum, que va comptar amb diferents ponències, converses i activitats, així com visites a projectes d’habitatge cooperatiu en convivència, com ara La Borda, La Chalmeta i Cirerers a la ciutat de Barcelona, i quatre més situades fora de la ciutat.
Un espai on conèixer experiències, compartir bones pràctiques i abordar els reptes actuals al voltant d’un model, el del cohabitatge, que proposa la recuperació de la vida en comunitat amb una propietat col·lectiva i una gestió cooperativa de l’hàbitat amb una visió democràtica i participativa.