Les transformacions que viurà Barcelona el 2023

09/01/2023 - 14:14 h

Arribat el nou any, destaquem alguns dels canvis en urbanisme i mobilitat que marcaran la ciutat al llarg dels pròxims mesos.

La Superilla de l’Eixample

El Pla Superilla Barcelona segueix avançant i el 2023 serà l’any en què els ciutadans podran gaudir de la transformació de l’Eixample. Els carrers del Consell de Cent, Rocafort, Comte Borrell i Girona es convertiran en eixos verds que confluiran en quatre grans places. S’oferiran espais per al veïnat amb zones d’estada, jocs infantils i mobiliari urbà amb el verd com a protagonista.

La nova Via Laietana i el seu hub digital

Barcelona continua al gener les obres de la Via Laietana. El projecte vol fer-la més sostenible, verda i amable per als vianants, amb voreres més amples per connectar millor els barris, afavorir el comerç local i reduir el soroll i la contaminació.

Aquest any també s’iniciarà la transformació de la seu de Correus en un centre empresarial, d’innovació i sociocultural. Les obres convertiran l’edifici històric en un ecosistema de 27.000 metres quadrats per a projectes emprenedors del món digital. Es preveu que la iniciativa generi 1.200 feines i dinamitzi l’economia del centre de la ciutat.

La reinvenció del Port Olímpic

El Port Olímpic viurà el 2023 el gruix de la seva gran reforma. El nou pla d’ordenació i d’usos aposta per la nàutica, l’economia blava i la restauració com a eixos centrals de l’espai. Això inclourà la construcció d’un balcó gastronòmic al Moll de Gregal, la promoció d’activitats nàutiques de formació, divulgació i recreatives i la presència de més emprenedors i empreses del sector, a més de fer del Port un espai més accessible.

La T-mobilitat

TMB segueix fent passes endavant per consolidar la T-mobilitat. Enguany, la T-jove serà el primer títol que es deixarà de vendre en cartró per passar completament al nou format. Es podrà triar entre dos suports per obtenir la T-jove dins la T-mobilitat: la targeta de PVC que s’envia a casa o la targeta mòbil per a dispositius amb sistema operatiu Android i NFC.

Les tarifes de transport públic

Enguany es mantindran les tarifes del transport públic. Per ajudar la ciutadania a fer front a la crisi econòmica actual, l’Autoritat del Transport Metropolità ha acordat continuar oferint la bonificació del 50% en la T-usual i la T-jove per al 2023 (un descompte del 20%, sumat al 30% de l’Estat). Els títols per a famílies monoparentals i nombroses i els títols per a persones a l’atur també estaran a meitat de preu.

L’AMBici

El nou servei metropolità de bicicleta compartida AMBici estarà en marxa a principis d’any a Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí i Cornellà de Llobregat, i en els tres mesos posteriors, en 12 municipis més. Posarà a disposició del públic 2.600 bicicletes elèctriques en 236 estacions diferents  i a un preu de 25 euros anuals. Es crearà, a més a més, un abonament metropolità integrat amb el servei de Bicing.