Barcelona, guanya de nou el premi per la gestió de la recollida selectiva de paper i cartró

16/02/2023 - 14:11 h

Barcelona ha rebut, com els últims sis anys, un reconeixement per la seva gestió de la recollida selectiva del paper i el cartró, en uns premis que lliure l'Associació Espanyola de Fabricants de Pasta, Paper i Cartró.

L’Ajuntament de Barcelona ha tornat a rebre tres ‘Pajaritas Azules’, el màxim reconeixement que l’Associació Espanyola de Fabricants de Pasta, Paper i Cartró (ASPAPEL) atorga a les entitats locals per l’excel·lència en la gestió de la recollida selectiva de paper i cartró. L’entrega dels premis celebrada avui en una gala presidida per Ignacio de Domingo, Subsecretario del Ministerio de Política Territorial, Margarita Ruiz, Subdirectora General de Economía Circular del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico, i Eduardo Querol, presidente de ASPAPEL.

Les tres ‘pajaritas’ que ha rebut l’Ajuntament es basen en 21 indicadors establerts que analitzen tot allò referent a la recollida del contenidor blau i recollides complementàries: les campanyes i accions d’informació i conscienciació ciutadana, els aspectes relatius a la regulació i planificació de la gestió i els resultats i traçabilitat fins al reciclatge final.

L’avaluació atorgada a Barcelona, les tres ‘pajaritas’, és la màxima possible, que requereix haver sumat més de 70 punts del total de 100 possibles i haver superat els indicadors crítics.

Per aconseguir-ho, la ciutat de Barcelona ha incrementat el número de contenidors blaus que recullen paper i cartró.

Segons dades estimades d’ASPAPEL, el 2022 es van recollir selectivament 4,4 tones de paper i cartró usat i se’n van reciclar 5 milions de tones a tot l’Estat, unes xifres que situen Espanya com a segon país més reciclador de la Unió Europea.

El Programa ‘Pajaritas Azules’ de ASPAPEL també ha lliurat reconeixement a altres  38 entitats locals repartides per la geografia espanyola, les quals, sumades als municipis premiats en Catalunya,  presten servei a més de 10 milions d’habitants compromesos amb el reciclatge.

Un programa cada vegada més exigent

Amb 7 anys d’història, ‘Pajaritas Azules’ es un programa anual d’assessorament, evaluació i reconeixement de la qualitat de la gestió municipal de la recollida selectiva pel reciclatge de paper i cartró, enfocat a la millora contínua.

Cada any, el programa es més exigent, per mantenir o progressar de categoria, les entitats que participen en ‘Pajaritas Azules’ tenen que desenvolupar plans de millora.