- Inici
- / Últimes notícies
- / Actualitat
- / Rutes per entendre el nou parc de les Glòries
Rutes per entendre el nou parc de les Glòries
12/04/2023 - 13:03 h
Dos circuits interpretatius al voltant de la Clariana de Glòries, el gran espai verd ubicat al nou parc de Glòries, conviden la ciutadania a conèixer els detalls de la transformació d’aquest històric nus viari densament transitat. La Xarxa d’Equipaments Ambientals de Barcelona (XEAB) ofereix, d’una banda, un itinerari per descobrir les solucions ambientals i urbanístiques que s’han implementat al nou parc i, de l’altra, una ruta que es fixa en la seva biodiversitat.
“El disseny sostenible de la Clariana”
La reordenació de la mobilitat, els tipus de paviments utilitzats i els sistemes de drenatge d’aigua són alguns dels elements més destacats d’aquesta ruta. La Yolanda, educadora ambiental de la XEAB, confirma que el nou espai verd genera molta curiositat entre la ciutadania assistent i que “el veïnat es mostra content amb la transformació de l’espai i amb la qualitat ambiental que ha comportat”. Ella considera el fossar perimetral de la Clariana com un dels més interessants: “És un límit que protegeix l’espai verd però no tens sensació de barrera”. Aquest tipus d’espai s’anomena “ha-ha” i és un recurs paisatgístic que crea una barrera sense trencar la continuïtat del paisatge. A més, actua com a sistema de drenatge d’aigua i aporta valor ornamental i ecològic a l’entorn de la Clariana.
“Els habitants de la Clariana”
La descoberta de la biodiversitat del nou parc de Glòries està a les mans d’una altra persona de l’equip d’educació ambiental de la XEAB, el Josep. La seva passió es manifesta en cada indicació que dona als assistents del segon itinerari que s’ofereix a l’entorn de la Clariana. Pardals, becs de corall, merles, tudons i esplugabous es reparteixen el territori i conviuen amb la ravenissa comuna, els capblancs, les malves i els malcoratges. “Són alguns dels habitants de la Clariana”, explica el Josep. Un dels elements més curiosos que ell destaca són els jardins de pluja: “es tracta de parterres enfonsats amb vegetació que recullen l’aigua de la pluja perquè s’infiltri a l’aqüífer.” Precisament, aquesta havia sigut una zona d’aiguamolls, un aspecte ambiental i històric que també s’apunta en aquest itinerari.
Et convidem a consultar el Mapa Barcelona + Sostenible per fer altres rutes autoguiades per la zona.