El Centre de Natura Can Soler us proposa descobrir ‘La memòria de l’aigua’

06/06/2023 - 13:29 h

‘La memòria de l’aigua’ és un projecte extraordinari del Centre de Natura de Can Soler, finançat amb l’impost turístic, que te com a objectiu principal donar a conèixer els valors naturals i culturals dels barris de muntanya del Districte d’Horta-Guinardó.

El projecte consisteix en 9 sortides de 5 tipologies diferents que es duran a terme entre els mesos de juny i desembre de 2023. Les rutes discorren, seguint el fil conductor de l’aigua, pels torrents i fonts de la zona de Collserola i els turons del districte. Per inscriure-s’hi cal enviar un correu al Centre de Natura de Can Soler.

La primera d’aquestes rutes s’anomena Seguint el torrent de la Font del Bacallà i es podrà dur a terme els dissabtes 10 de juny i 15 de juliol. El recorregut, de 5,6 km, passarà per les fonts de Can Borni, del Bacallà, d’en Gomis, de Can Soler i de l’Avi. El punt de trobada serà la Masia de Can Soler, a les 10 h, i el punt final és la parada de metro de Penitents (L3).

El torrent de la Font del Bacallà, que arriba fins el barri de la Clota on s’incorpora al torrent del mateix nom, és un dels més llargs de la conca hidrogràfica de la Riera d’Horta. L’itinerari passa per les dues fonts que l’originen Font del Bacallà i font de Can Borni. La tornada a la ciutat discorre per la carretera de les aigües fins arribar al torrent del Maduixer que ens conduirà fins el barri veí dels Penitents. Durant el recorregut apreciarem la diversitat d’ambients de la Serra de Collserola i el patrimoni lligat als usos de l’aigua en el passat i el present.

Malgrat que, Horta-Guinardó fa molts anys que va deixar de ser rural, subsisteix en el paisatge urbà un patrimoni construït lligat a l’aigua que ens parla d’un passat on les persones vivien en consonància amb la natura. Aquesta xarxa d’itineraris representa una mirada al passat en l’ús d’un recurs vital, per entendre el present i afrontar els reptes ambientals que ens depara el futur.