Presentat el concurs de comissariat pel Congrés Mundial de l’arquitectura de la UIA-UNESCO 2026 a Barcelona

28/06/2023 - 13:23 h

En un acte conjunt, l’Ajuntament de Barcelona, el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA), la Generalitat de Catalunya, el Consell Superior dels Col·legis d’Arquitectes d’Espanya (CSCAE) i el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) han anunciat dimarts 27 de juny el concurs pel comissariat del prestigiós Congrés Mundial de l’Arquitectura de la Unió Internacional d’Arquitectes (UIA) Barcelona 2026.

Aquest esdeveniment, el més important del món de l’arquitectura, se celebrarà en paral·lel a la Capitalitat Mundial de l’Arquitectura que ostentarà Barcelona el mateix any. Una gran oportunitat per situar Barcelona com a epicentre de la producció i el pensament arquitectònic i el disseny urbà contemporani.

Bases del concurs

Aquest concurs, que donarà forma al Congrés d’Arquitectura, pretén repensar i actualitzar els formats i les temàtiques d’aquest tipus d’esdeveniments. Per això, de manera inèdita, la UIA ha decidit sotmetre el comissariat a un procés de selecció internacional a doble volta. L’objectiu és extreure conclusions que generin nous coneixements i tinguin un impacte real al dia a dia de les persones i del planeta en un context de crisi climàtica. 

L’equip de comissaris podrà ser multidisciplinari, però haurà d’estar encapçalat per una persona arquitecta. Els membres seran escollits per les administracions impulsores, juntament amb un reconegut comitè d’experts. Les bases per la participació i la informació completa es poden trobar al següent enllaç.

Barcelona repeteix com a anfitriona

Barcelona es convertirà en la primera ciutat a acollir el Congrés Mundial de l’Arquitectura en dues ocasions, després de l’edició celebrada l’any 1996. L’esdeveniment va resultar tot un èxit de convocatòria, amb la presència de figures destacades de l’arquitectura mundial com Norman Foster, Zaha Hadid o Peter Eisenman entre altres. 

Nova imatge gràfica

L’equip de Practica, amb seu a Barcelona i Nova York, ha guanyat el concurs per dissenyar la identitat gràfica del Congrés de la UIA, amb una proposta que reflecteix la capacitat transformadora de l’arquitectura per fer front als reptes globals compartits. Aquesta nova imatge es presentarà al Congrés d’aquest any a Copenhaguen, que es durà a terme del 2 al 6 de juliol.