La XV Setmana Europea de la Prevenció de Residus tria el lema ‘No t’emboliquis’

20/11/2023 - 11:16 h

Del 18 al 26 de novembre s’organitzen arreu d’Europa accions de sensibilització sobre la prevenció de residus.

Barcelona se suma a la Setmana Europea de Prevenció de Residus, que se celebra del 18 al 26 de novembre, i que enguany posa el focus en la importància de reduir els envasos. Durant aquesta setmana la ciutat es bolcarà en activitats dirigides a fomentar les accions sostenibles per reduir els residus i en donar a conèixer el fort impacte ambiental dels envasos.

Pel tret de sortida es van escollir dues accions educatives.

La primera, a càrrec de la Fundació Kilian Jornet va impulsar la jornada “De muntanya a Mar. El Camí cap a un medi ambient sa”, per reconèixer les sinergies compartides entre diverses entitats i associacions mediambientals. La proposta consisteix en fer tres recorreguts per recollir residus: Muntanya (Collserola), ciutat (Arc de Triomf) i mar (Platja de Sant Sebastià).

La segona, a càrrec de l’Agència de Residus de Catalunya impulsant l’exposició “el triomf sobre els envasos d’un sol ús” ubicada a l’Arc de Triomf el 18 i 19 de novembre mostrava amb 30 imatges sobre la situació actual, els impactes de l’excessiva generació de residus d’envasos, i alhora mostrava les diferents alternatives i solucions que s’estan promovent cap a un futur més esperançador.

Durant la Setmana, es continuarà realitzant activitats relacionades amb la prevenció de residus. En aquest sentit, la ciutat reafirma el Compromís Barcelona Plàstic Zero, una iniciativa que es va iniciar l’any 2021 i que ja té més de 250 organitzacions adherides. L’objectiu del programa és visibilitzar les iniciatives d’eliminació i reducció del plàstic d’un sol ús, impulsar projectes que promouen l’ús d’elements reutilitzables i sumar esforços amb altres entitats, administracions i agents que operen a la ciutat.

Des del 13 al 3 de desembre es desenvolupa el Renova la teva roba, la xarxa d’intercanvi de roba en bon estat i que promou el consum responsable, la prevenció de residus i la sostenibilitat.

També, durant el mes de novembre es pot visitar l’exposició itinerant “On van els residus”, un projecte adreçat a tota la ciutadania on es mostra de forma didàctica quin és el recorregut que emprenen set categories de residus domèstics i quotidians (brics, càpsules de cafè, roba, frigorífics, olis de cuina, fluorescents i residus orgànics), com es gestionen i en quin material o producte es converteixen al final del procés.

Adreçat a entitats i equipaments que organitzen festes o celebracions populars es promou el servei  gratuït de préstec de la vaixella reutilitzable amb l’objectiu d’eliminar els plats, coberts i gots d’un sol ús.

Al web també es poden consultar altres iniciatives sobre l’objectiu Residu Zero en els àmbits de la reparació, reutilització i aprofitament.