- Inici
- / Últimes notícies
- / Actualitat
- / La nova edició de Barcelona Espigola recupera més de 5.000 quilograms de taronja amarga
La nova edició de Barcelona Espigola recupera més de 5.000 quilograms de taronja amarga
08/02/2024 - 19:14 h
A Barcelona hi ha més de 3.300 tarongers, que representen aproximadament un 1,5% dels 202.000 arbres que poblen la ciutat.
L’edició d’enguany de Barcelona Espigola, que del 2 al 5 de febrer ha recorregut els carrers de sis districtes de la ciutat, ha estat tot un èxit. En total s’han recollit 5.375 quilograms de taronja amarga, el doble que l’any passat, i hi han participat 598 persones voluntàries dels districtes de Sant Andreu, les Corts, Ciutat Vella, Sant Martí, Gràcia i, per primera vegada, l’Eixample.
L’espigolada urbana vol donar una segona vida a les taronges amargues dels arbres de la ciutat i promoure l’aprofitament dels aliments entre la ciutadania. Per aconseguir-ho, les taronges recollides seran processades i transformades en melmelada a l’obrador d’inserció sociolaboral es im-perfect de la Fundació Espigoladors.
Els pots de melmelada 100% natural La Marga tornaran als districtes per ser repartits a entitats socials que atenen persones en situació de pobresa alimentària o risc d’exclusió social.
L’Agència de Salut Pública de Barcelona és l’encarregada d’analitzar tant les taronges en cru com la melmelada per assegurar la qualitat del producte final.
Una iniciativa que va més enllà de les espigolades
La iniciativa, que ja fa quatre anys en marxa, es va iniciar el 2021 amb una prova pilot al Districte de Sant Andreu. Des de l’aleshores, l’Ajuntament de Barcelona, amb l’impuls de Parcs i Jardins, l’ha fet créixer a altres districtes de la ciutat de la mà de la Fundació Espigoladors.
Més enllà de les espigolades, el projecte també inclou una sèrie de tallers destinats tant a les entitats que participen en l’espigolada, com a centres educatius o altres col·lectius que s’acorden a cada districte, i en els que es proposa un debat sobre la problemàtica del malbaratament alimentari, es comparteixen les iniciatives d’aprofitament, bones pràctiques de consum i reflexions al voltant del dret a una alimentació saludable i sostenible.
Barcelona Espigola s’emmarca en l’eix 3 del Pla Natura, en l’Estratègia d’Agricultura 2030 i en l’Estratègia de l’Alimentació Sostenible 2030.